In ceea ce priveste facilitatile pentru industrie alimentara, nu sunt publicate in Monitorul Oficial modificari pentru anul 2025. Conform Codului fiscal in vigoare aceste facilitati se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
Dar ce se va petrece cu cei 300 de lei neimpozabili? Cum se va trata acest aspect? Mai multe in studiul de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Dupa 1 ianuarie, cand intra in vigoare majorarea salariului minim brut, se mai pastreaza facilitatile salariale pentru industria alimentara? Si care mai sunt acestea? Mai sunt valabili cei 300 RON neimpozabili?"
Raspunsul specialistilor:
Astfel, conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. Cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 – Cresterea animalelor;
015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract, comanda sau alte documente specifice sectorului agricol si industriei alimentare si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
Conform art. 138^2 din Codul fiscal:
(1)Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute in Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile!
O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii - Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>
Astfel, daca este indeplinita conditia cifrei de afaceri de 80% in domeniul industriei alimentare, facilitatile fiscale constau in:
a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza unui contract individual de munca;
b) reducerea cotei de contributie de asigurari sociale cu 4,75 puncte procentuale, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza unui contract individual de munca (CAS 25%);
Facilitatile fiscale pentru suma de 300 lei sunt stabilite pana la data de 31 decembrie 2024.
Pana la acest moment nu s-a publicat in Monitorul Oficial prelungirea pentru anul 2025 a acestor facilitati.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.