Premierul Marcel Ciolacu si reprezentantii sindicatelor si patronatelor au agreat, in data de 16 octombrie, cresterea salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata la 4.050 de lei, incepand cu luna ianuarie 2025.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu si Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analize care fundamenteaza cresterea salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu anul viitor, conform site-ului Guvernului.
Ca urmare a analizelor si dezbaterilor cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor a fost agreata majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, precum si mentinerea facilitatii de scutire de la plata impozitului si contributiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.
De asemenea, reprezentantii Guvernului si cei ai partenerilor sociali au agreat necesitatea reducerii taxarii fortei de munca pentru veniturile mici si medii.
”Cresterea puterii de cumparare si protejarea cetatenilor romani, mai ales a celor cu venituri reduse, ne preocupa permanent. Am dorit sa ne consultam cu sindicatele si patronatele si impreuna sa stabilim cresterea salariului minim incepand cu ianuarie 2025 pentru ca este important sa existe predictibilitate atat pentru salariati, cat si pentru antreprenori”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Consultarile cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor reprezentate in Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social au avut loc in data de 16 octombrie, la Palatul Victoria.
Salariul minim brut a crescut in Romania si in iulie 2024
Va reamintim ca Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, incepand cu data de 1 iulie 2024, fata de 3.300 lei cat valora, in prima jumatate a lui 2024.
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concret, valoare neta majorata a salariului minim brut pe tara este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.
Cu privire la impozitarea excesiva a muncii in Romania, mentionam ca aceasta discutie a pornit de la analiza Blocului National Sindical (BNS).
Aceasta a dezvaluit ca, in Romania, retinerile/contributiile obligatorii catre stat din salariile angajatilor au ajuns sa reprezinte aproximativ 43% din castigul salarial mediu brut, doar circa 57% fiind suma neta ce ramane salariatilor.