Salariu lunar minim brut pe tara de 4.050 de lei, din ianuarie 2025

Mara Dobrin
Mara Dobrin
17 Octombrie 2024
17 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Salariu lunar minim brut 2025Salariu lunar minim brut majorat
Salariu lunar minim brut pe tara de 4.050 de lei, din ianuarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Premierul Marcel Ciolacu si reprezentantii sindicatelor si patronatelor au agreat, in data de 16 octombrie, cresterea salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata la 4.050 de lei, incepand cu luna ianuarie 2025.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu si Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analize care fundamenteaza cresterea salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu anul viitor, conform site-ului Guvernului

Ca urmare a analizelor si dezbaterilor cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor a fost agreata majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, precum si mentinerea facilitatii de scutire de la plata impozitului si contributiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.

De asemenea, reprezentantii Guvernului si cei ai partenerilor sociali au agreat necesitatea reducerii taxarii fortei de munca pentru veniturile mici si medii.

”Cresterea puterii de cumparare si protejarea cetatenilor romani, mai ales a celor cu venituri reduse, ne preocupa permanent. Am dorit sa ne consultam cu sindicatele si patronatele si impreuna sa stabilim cresterea salariului minim incepand cu ianuarie 2025 pentru ca este important sa existe predictibilitate atat pentru salariati, cat si pentru antreprenori”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Consultarile cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor reprezentate in Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social au avut loc in data de 16 octombrie, la Palatul Victoria.


Salariul minim brut a crescut in Romania si in iulie 2024


Va reamintim ca Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, incepand cu data de 1 iulie 2024, fata de 3.300 lei cat valora, in prima jumatate a lui 2024.

Concret, valoare neta majorata a salariului minim brut pe tara este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
 
In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.

Cu privire la impozitarea excesiva a muncii in Romania, mentionam ca aceasta discutie a pornit de la analiza Blocului National Sindical (BNS).

Aceasta a dezvaluit ca, in Romania, retinerile/contributiile obligatorii catre stat din salariile angajatilor au ajuns sa reprezinte aproximativ 43% din castigul salarial mediu brut, doar circa 57% fiind suma neta ce ramane salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
    Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    Atentie!
    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]