Asa cum prevede art. 44 alin. (2) din Codul muncii republicat, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Ce se intampla insa in cazul in care cheltuielile de transport si cazare sunt suportate de societatea la care este delegat salariatului? Angajatorul poate renunta in aceste conditii la plata diurnei?
Legislatia in vigoare prevede ca salariatii au dreptul pe durata delegarii/detasarii la plata unei sume de bani denumita diurna sau indemnizatie de delegare/detasare. Aceasta suma de bani are rolul de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de delegarea/detasarea salariatului. In Codul muncii este utilizat termenul de indemnizatie de delegare/detasare, in timp ce, in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar este folosit termenul de diurna.
In cuprinsul HG 518/1995 la art. 5 alin. (1) este stabilit in mod expres scopul pentru care se acorda diurna personalului trimis in strainatate, respectiv de acoperire a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Codul muncii republicat salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
In domeniul privat diurna se stabileste prin negociere individuala sau colectiva.
Suma acordata salariatilor sub forma diurnei este este deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, asa cum prevede art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul minim al diurnei cuvenite personalului din institutiile publice este HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In concluzie, in situatia in care angajatorul asigura cazarea, transportul si masa salariatilor, acestia nu au dreptul la cheltuieli de cazare, transport si masa, nefacand acest tip de cheltuieli, insa vor beneficia de o suma cu titlul de diurna pentru acoperirea cheltuielilor micilor cheltuieli uzuale.