Abateri disciplinare 2019. Tot ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara

cercetare disciplinaracercetare disciplinara 2019abatere disciplinara 2019art 248 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Suntem angajatori, angajati, responsabili in departamentul de legislatia muncii si HR. Sau poate ca suntem freelanceri sau antreprenori. Ce conteaza enorm este sa intelegem care sunt limitele impuse de legislatia in vigoare si unde incepem sa discutam despre raspundere disciplinara.
 
Cat de departe vor merge angajatii? Cat de departe au voie sa mearga angajatorii in ceea ce priveste cercetarea si concedierea disciplinara? Care sunt cele mai comune situatii de care ne-am lovit in universul HR?
 
Ce spune legea?
 
In Codul Muncii, Titlul XI este dedicat in totalitate subiectului "Raspunderea Juridica". Titlul contine 4 capitole majore:
 
CAPITOLUL I
Regulamentul intern
 
CAPITOLUL II
Raspunderea disciplinara
 
CAPITOLUL III
Raspunderea patrimoniala
 
CAPITOLUL IV
Raspunderea contraventionala
 
CAPITOLUL V
Raspunderea penala
 
 
 
Ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara
 
Primul articol dedicat acestui subiect este art. 247 care prevede foarte clar ca angajatorului ii revine preorgativa disciplinara, cu dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
 
 
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil,  ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
 

Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:

a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
 
 
Cand se radiaza o sanctiune disciplinara?
Conform art. 248, alin. (3), sanctiunea se radiaza de drept la 12 luni de la momentul aplicarii in cazul in care nu se aplica o noua sanctiune disciplinara asupra salariatului, in acest termen.
 
Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
 

Am primit amenda disciplinara. Este legal?
Amenzile disciplinare sunt interzise, conform art. 249 din Codul Muncii.
 

Am primit mai multe sanctiuni pentru o abatere disciplinara savarsita. Este corect?
Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
 

Care sunt aspectele de care angajatorul trebuie sa tina cont pentru a stabili sanctiunea disciplinara:
 
Angajatorul va tine cont de aceste aspecte pentru a stabili sanctiunea discplinara ce poate fi aplicata angajatului:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
 

Care este singura masura pe care angajatorul o poate aplica fara efectuarea cercetarii disciplinare?
 
Avertismentul scris!
 
 
Aspecte esentiale cu privire la cercetarea disciplinara:
 
1. Pentru desfasurare a cercetarii disciplinare, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea.
 
In cadrul convocarii se vor preciza aspecte precum: obiectul, data, ora si locul intrevederii.
 
2. Daca angajatul nu se prezinta la convocare si nu detine un motiv obiectiv in acest sens, atunci angajatorul are dreptul de a dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile!
 
"In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.", confrom art. 251, alin. (4).
 

Ce se intampla mai departe? Cum se concretizeaza rezultatul cercetarii?
Daca angajatorul considera ca este necesar sa se dispuna aplicarea sanctiunii disciplinare, se va emite o decizie in forma scrisa, in 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
 

Care sunt elementele care se vor include in mod obligatoriu in cadrul deciziei de sanctionare disciplinara?

 
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
 

Retineti faptul ca in cazul in care nu sunt incluse toate elementele de mai sus, se poate pronunta nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara.


Comunicarea deciziei de sanctionare
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii. Efectele se produc de la data comunicarii deciziei.
 
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire.
 

Ce se intampla in cazul in care angajatul refuza sa primeasca convocatorul la cercetare disciplinara?
 
In caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta, se considera ca angajatul a fost instiintat. In mod concret, daca pe plicul ce contine instiintarea, reprezentantul postal declara ca angajatul refuza primirea, se considera ca angajatorul si-a indeplinit obligatia de comunicare a convocarii.
 

Ce trebuie sa stim despre contestarea deciziei de sanctionare?
 
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

 
Ce se intampla cu cercetarea disciplinara cand angajatul intra in incapacitate temporara de munca?
Legea prevede ca in perioada de incapacitate temporara de munca salariatul nu este obligat sa raspunda convocarii comisiei de disciplina, fiind considerat absent motivat.

Angajatatorul va putea demara procedura de cercetare disciplinara, respectiv convocarea angajatului, dupa revenirea din concediu medical, termenul de sanctionare fiind suspendat pe durata incapacitatii temporare de munca.
 
Daca ziua in care a fost emisa decizia de concediere se suprapune cu prima zi de incapacitate temporara de munca, iar pe durata incapacitatii temporare de munca CIM se suspenda, angajatorul va revoca decizia de concediere. Nu are cum sa evite aceasta decizie.

Atentie la faptul ca niciun text legal nu opreste revocarea unui asemenea act. Nu neglijam faptul ca decizia de sanctionare disciplinara nu este un act, prin esenta, irevocabil.

La incheierea perioadei de incapacitate temporara de munca angajatorul reia procedura de concediere disciplinara.
 

Angajatul are absente nemotivate de la locul de munca. Poate fi concediat disciplinar?
Pentru ca angajatorul sa stabileasca daca absenta acestuia de la locul de munca este motivata sau nemotivata trebuie sa instituie procedura cercetarii disciplinare prealabile.

 
Este legal sa tai din salariul angajatului care savarseste o abatere disciplinara daca este platit cu salariul minim pe economie?
Dupa cum bine stim, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
 
In lege nu este prevazuta de lege o exceptie de la regula aplicarii sanctiunii cu reducerea salariului pentru acei salariati ale caror salarii se situeaza la nivelul salariului minim pe economie.
 
Asadar, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza cu 5% pe luna la salariul minim brut pe tara garantat in plata.
 

Seful de departament poate sa faca parte din comisia de cercetare disciplinara?
Seful departamentul poate fi inclus in comisia de cercetare disciplinara insa nu are dreptul, in mod individual, sa fie imputernicit cu efectuarea cercetarii disciplinare prealabile a subordonatului sau.
 
Evident, in situatia ideala, seful direct al angajatului trebuie sa isi exprime argumentele si apoi sa permita unor profesionisti HR sa isi aduca aportul pentru rezolvarea cazului. Acestia sunt in masura sa trateze situatia in mod mai obiectiv.
 

Situatii complexe intalnite in domeniul HR in ultimii ani?

Angajatul a dat substante halucinogene colegilor. Lucrau in domeniul constructiilor. Ziua s-a terminat cu accidente de munca deosebit de grave. Angajatul a fost concediat disciplinar, dupa cercetarea prealabila.
 
Angajatii au furat diverse sume de bani de la sediul firmelor. Ambii au fost concediati disciplinar, pentru abateri grave.
 
Angajatii au fumat in incinta unitatii si s-a produs un incendiu puternic. Nu au fost victime, insa pericolul a existat. A fost considerata abatere deosebit de grava iar angajatii au fost concediati disciplinar, dupa cercetare.
 
Angajatii intra in incapacitate temporara de munca in ziua in care li se comunica inceperea cercetarii disciplinare. Aceasta nu este o situatie grava, doar des intalnita. Din pacate, o astfel de decizie nu face decat sa inrautateasca situatia si sa amane inevitabilul.
 

 Atentie mare la faptul ca nu constituie abateri disciplinare faptele precum:

--> Executarea necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu. Nu confundam necorespunderea disciplinara cu abaterile disciplinare.
--> Producerea de rebuturi in mod neintentionat, caz in care ajungem tot la o eventuala necorespundere profesionala.
--> Participarea la greva legala.
--> Refuzul de a indeplini ordine nelegale, de a savarsi infractiuni sau contraventii.
--> Refuzul de a executa ordine imposibil de indeplinit la termenul limita impus.
--> Refuzul salariatului de a efectua manevre periculoase pentru sanatatea si securitatea sa si a colegilor sai.

 
Abaterile disciplinare si raspunderea disciplinara, concedierea disciplinara si cercetarile disciplinare sunt 4 dintre subiectele cele mai ardente in ultimii ani in domeniul HR si dreptul muncii. Sunt situatii de care te lovesti fara sa vrei. Nu alege nimeni sa aiba de-a face cu cercetari discplinare si concedieri de aceasta natura. Si, cu toate acestea, ele fac parte din viata unui profesionist din domeniu. Legea sa fie respectata si mai departe lucrurile vor functiona corect.de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaracercetare disciplinara 2019abatere disciplinara 2019art 248 codul muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Abateri disciplinare 2019. Tot ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara Nota: 4.24 din 5 - 52 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (5)


Pop Maria
16-Aug-2020
Buna ziua , Daca am fost cercetat disciplinar pe motiv cƒ am prejudiciat firma ,ceea ce nu este adevƒrat , de™i le-am adus dovezi , deoarece clien›i a primit prin intermediul curieratului produsele respective însƒ dacƒ clientul respectiv nu ™i-a mai plƒtit factura ,astfel "binevoitorii " din firmƒ care nu mƒ suportau au vrut mai mult sƒ mƒ de-a afarƒ ,fapt pt, care sa întâmplat în 15.07.2019. Apƒrarea mea nu a fost luatƒ în seamƒ , având în vedere cƒ sunt cap de familie , ce trebuie sa fac? Va mul›umesc!

Buna ziua , Daca am fost cercetat disciplinar pe motiv c?? am prejudiciat firma ,ceea ce nu este adev??rat , de?(TM)i le-am adus dovezi , deoarece clien?>i a primit prin intermediul curieratului produsele respective ?(R)ns?? dac?? clientul respectiv nu ?(TM)i-a mai pl??tit factura ,astfel "binevoitorii " din firm?? care nu m?? suportau au vrut mai mult s?? m?? de-a afar?? ,fapt pt, care sa ?(R)nt??mplat ?(R)n 15.07.2019. Ap??rarea mea nu a fost luat?? ?(R)n seam?? , av??nd ?(R)n vedere c?? sunt cap de familie , ce trebuie sa fac? Va mul?>umesc!

Ce pot face in aceasta situatie?Bentionez ca am ramas in CFS-conform cererii mele-din 23 iulie pina luni
23-Aug-2019
In 26 iunie am fost internata pt.o interventie pe cord stabilita din martie.Dupa alte investigatii mi-au spus cal ca nu se poate efectua operatia ,avind in medie de trait 10 ani si co oricind se poate intimpla orice.Sunt deja operata in 2014.Am rugat o colega sa imi depuna cererea de CFS,deoarece nu am putut nici sa mai gindesc auzind verdictul.Nu au vrut sa imi aprobe CFS invocind faptul ca,cu 30 de zile inainte trebuia depusa cererea,dar articolul care reglementeaza aceasta situatie spune cla ,ca in conditii personale se poate depune si in ultimul moment cererea de CFS!CE POT FACE?

In 26 iunie am fost internata pt.o interventie pe cord stabilita din martie.Dupa alte investigatii mi-au spus cal ca nu se poate efectua operatia ,avind in medie de trait 10 ani si co oricind se poate intimpla orice.Sunt deja operata in 2014.Am rugat o colega sa imi depuna cererea de CFS,deoarece nu am putut nici sa mai gindesc auzind verdictul.Nu au vrut sa imi aprobe CFS invocind faptul ca,cu 30 de zile inainte trebuia depusa cererea,dar articolul care reglementeaza aceasta situatie spune cla ,ca in conditii personale se poate depune si in ultimul moment cererea de CFS!CE POT FACE?

paul mihai
18-Iul-2019
buna ziua ! am suferit o interventie chirurgicala de curand si mi-a fost eleberat un certificat de concediu! firma la care lucrez nu vrea sa imi accepte concediul medical ! tin sa precizez ca mi-am anuntat superiorul cu 3 saptamani inainte plus cu 24 de ore inainte ! am sunat la sediul principal si am fost informat ca am fost trecut nemotivat si ca am fost convocat la comisia de disciplina! tin sa precizez ca pe perioada internarii am tinut legatura cu colegii de munca! cum procedez?

buna ziua ! am suferit o interventie chirurgicala de curand si mi-a fost eleberat un certificat de concediu! firma la care lucrez nu vrea sa imi accepte concediul medical ! tin sa precizez ca mi-am anuntat superiorul cu 3 saptamani inainte plus cu 24 de ore inainte ! am sunat la sediul principal si am fost informat ca am fost trecut nemotivat si ca am fost convocat la comisia de disciplina! tin sa precizez ca pe perioada internarii am tinut legatura cu colegii de munca! cum procedez?

Cosy T
22-Mar-2018
Cate comisii de cercetare pot fi intocmite pt aceeasi presupusa abatere disciplinara?

Cate comisii de cercetare pot fi intocmite pt aceeasi presupusa abatere disciplinara?

manea gratiela
15-Mar-2015
cum se poate promova de pe un post de studii medii in sistem bugetar de ex din asistent medical balneofizioterapie in post de studii superioare adica kinetoterapie dupa absolvirea facultatii si masterului in domeniu; daca se poate transforma postul de asistent medical balneofizioterapie in post de kinetoterapeut ,cu toate ca au fost cazuri trecerea din post de inginer in kinetoterapeut ca apoi in educator specializat; in cazul unui examen concurs pentru ocuparea unui post,daca ai suspiciunea ca acel concurs va fi fraudat ce se poate face.

cum se poate promova de pe un post de studii medii in sistem bugetar de ex din asistent medical balneofizioterapie in post de studii superioare adica kinetoterapie dupa absolvirea facultatii si masterului in domeniu; daca se poate transforma postul de asistent medical balneofizioterapie in post de kinetoterapeut ,cu toate ca au fost cazuri trecerea din post de inginer in kinetoterapeut ca apoi in educator specializat; in cazul unui examen concurs pentru ocuparea unui post,daca ai suspiciunea ca acel concurs va fi fraudat ce se poate face.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Temei legal concediu medical in continuareIntrebare: Dupa ultimele modificari legislative privind concediile medicale am primit la concedii medicale in continuare succesive in care nu se mai trece numarul concediului medical initial, se trece numarul concediului medical anterior. Este corect? Daca da care este temeiul legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef linie productieIntrebare: Da adorim sa angajam o persoana care sa execute si operatii efective in productei si sa fie si team leader - adica sunt activitati de preluare a materiei prime de la magazie, raportare productie realizata, raportare rebuturi, preluare comenzi de la seful de schimb, cam asta sunt atributiile suplimentare. Nu exista cor pentru sef de linie productie - acea persoana va face si munca efectiv in productie . ( noi nu suntem o companie de productei filtre industriale). Cum as putea sa definesc asta?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]