AJUTOR pentru boli grave si incurabile 2022. Lista bolilor este reglementata legal?

ajutor boli incurabile 2022ajutor boli gravecodul fiscal ajutor boli incurabile
AJUTOR pentru boli grave si incurabile 2022. Lista bolilor este reglementata legal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal considera ajutoarele pentru bolile grave si incurabile in 2022, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca, drept venituri neimpozabile, nefiind supuse impozitului pe salarii.
 
Prin urmare, ajutoarele pe aceasta destinatie pot fi acordate si pentru alte persoane, precum membrii de familie ai salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
IMPORTANT!
 
Temeiul legal il reprezinta prevederile art. 76 alin. (4) lit a) din Codul fiscal, potrivit carora „ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca” nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
 
 
"Conform Codului fiscal, art 76 alin. 4 lit. a)  si art 142 lit. b), nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, ajutoarele pentru boli grave si incurabile. Va rog sa ne indicati ce tipuri de boli (coduri de diagnostic) intra in categoria bolilor grave si incurabile."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Nici Codul fiscal nici Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal nu reglementeaza ce boli sunt considerate grave si incurabile in sensul art. 76 alin. (4) lit. a) cat si art. 142 lit. b).
 
Art. 76 alin. (4) lit. a) cat si art. 142 lit. b) stabilesc ca ajutoarele pentru boli grave si incurabile nu sunt venituri impozabile si taxabile cu contributii sociale astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern. 
 
Prin urmare, angajatorul trebuie sa reglementeze fie in contractul individual sau colectiv de munca, fie in regulamentul intern conditiile in care acorda aceste ajutoare si sa le acorde conform acestor reglementari. Reglementarea conditiilor inseamna stabilirea tuturor aspectelor ce privesc acordarea ajutoarelor inclusiv sume, boli pentru care se acorda, documente in baza carora se acorda, procedura decontarii, etc.
 
Potrivit explicatiilor date celor doua notiuni de catre dictionarul explicativ al limbii romane, o boala incurabila este o boala ce nu poate fi vindecata, fara leac, in timp ce, o boala grava este o boala periculoasa ce pune in pericol viata unei persoane in sensul ca ii poate provoca moartea.
 
Spre exemplu printr-unul dintre documentele mentionate se poate stabili ca bolile pentru care se acorda ajutorul sunt cele pentru care salariatul beneficiaza de concediu medical pentru care OUG 158/2005 reglementeaza o durata mai mare si anume: cod 12, cod 14, cod 13.
 
 
Un raspuns valabil de la 14.02.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor boli incurabile 2022ajutor boli gravecodul fiscal ajutor boli incurabile

Data aparitiei: 07 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

AJUTOR pentru boli grave si incurabile 2022. Lista bolilor este reglementata legal? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]