"Un salariat are o delegatie de o zi-plecare ora 6:15 a.m. de la firma si intoarcere 19;00 p.m A doua zi el vine la program normal de lucru 8:30 a.m. Avand in vedere ca timpul din delegatie se considera ca lucrat, este corect sa vina la program a doua zi? Angajatorul trebuie sa ii acorde 12 ore repaus dupa intoarecerea din delegatie? Daca da, cum procedam? Poate angajatorul sa acorde aceste ore la o data ulterioara?"
Raspunsul specialistului:
In raporturile de munca nu doar legile sunt cele care stabilesc drepturile si obligatiile salariatilor si ale angajatorului. Exista situatii in care Curtea de Justitie Europeana pronunta hotarari in aplicarea dreptului Uniunii Europene iar aceste hotarari sunt obligatorii pentru toate statele membre UE.
S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023! Noile prevederi au in vedere plafonul diurnei, declararea diurnei in D 112, tratamentul fiscal!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea - Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
In privinta incadrarii timpului petrecut pe drum la/de la locul delegarii, in cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
Pana la publicarea acestei hotarari se considera ca timpul petrecut pe drum la si de la locul unde salariatul era delegat, nu reprezenta timp de lucru. Inclusiv practica instantelor de judecata era in acest sens.
Dupa publicarea acestei hotarari, trebuie sa consideram ca timpul petrecut de salariat la si de la locul delegarii reprezinta timp de lucru ceea ce determina in practica dificultati pentru angajatori fiind complicat sa o respecte in contextul reglementarilor din Codul muncii roman.
Desi legislatia din Romania nu s-a schimbat din acest punct de vedere, instantele de judecata in cazul unui eventual litigiu vor aplica hotararea Curtii de Justitie Europene avand aceasta obligatie conform normelor UE.
Asadar, timpul petrecut pe drum reprezinta timp de lucru. Salariatul din situatia expusa are 12 ore si 45 de minute intre momentul plecarii si momentul revenirii. Daca in acest interval salariatul nu a beneficiat de pauza de masa astfel incat timpul de lucru sa fie mai mic de 12 ore, trebuie sa i se acorde un repaus zilnic de 24 ore avand in vedere prevederile art. 115 alin. (2) din Codul muncii care stabilesc astfel:
Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Fiind vorba de repausul zilnic acesta nu poate fi acordat ulterior.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<