In randurile urmatoare vom stabili cum se acorda diurna in cazul delegatiilor externe cand salariatul intra in concediu de odihna pe parcursul delegatiei externe. Vom stabili si cum se procedeaza corect in cazul in care salariatul se imbolnaveste si este spitalizat pe parcursul delegatiei externe:
Tinem cont de prevederile art. 43 din Codul muncii, conform carora, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. In consecinta, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44 prevede la alin. (2) din Codul muncii, faptul ca salariatul delegat este indreptatit la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, salariatul delegat este indreptatit sa primeasca indemnizatie de delegare. Or, salariatul aflat in concediu de odihna sau in incapacitate temporara de munca cu sau fara spitalizare nu mai este un salariat delegat intrucat nu mai presteaza activitate in afara locului sau de munca.
In consecinta, in perioada de incapacitate temporara de munca angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului indemnizatie de incapacitate temporara de munca, diurna nedatorandu-se intrucat salariatul nu se mai afla in delegare.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic