Totusi, ce ar trebui sa stie angajatorii in acest sens? Cum se justifica acordarea diferentiata a diurnei?
"In ce masura este posibila acordarea diferentiata a diurnei pentru diferite categorii de personal? Diferentierea in cadrul aceleeasi categorii de personal a cuantumului diurnei este posibila? Care ar putea fi o justificare obiectiva scop legitim a unui astfel de demers?", intrebari din PortalCodulMuncii.ro
Potrivit art. 5 alin. (2) din Codul muncii, orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
Asadar, este de la sine inteles ca, in primul rand, diferentierea diurnei NU trebuie sa fie intemeiata pe unul dintre aceste motive.
EXEMPLU: In cazul unei deplasari in strainatate, diurna include si cheltuielile de transport in localitatea unde salariatul este delegat. Astfel un salariat a carui deplasare in strainatate presupune deplasari in interiorul localitatii unde este detasat poate primi o diurna mai mare decat un salariat delegat in acelasi stat dar care in perioada delegarii nu efectueaza deplasari in interiorul localitatii in care este delegat.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Angajatorul trebuie sa aiba in vedere la stabilirea diurnei in mod diferentiat scopul acesteia (de acoperire a cheltuielilor de hrana, in primul rand) astfel incat sa poata justifica de ce unui salariat ii acorda diurna in cuantum mai mare decat altuia.
Potrivit art. 7 alin. (1) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.
Chiar daca o dispozitie legala prevede in cazul personalului din institutii publice acordarea diferentiata a diurnei pe categorii de personal, NU recomandam angajatorilor din domeniul privat aceasta practica.
Sursa: PortalCodulMuncii