"Este obligatorie acordarea diurnei tuturor angajatilor care pleaca in deplasare in interesde serviciu in tara? Este obligatorie acordarea diurnei tuturor angajatilor care pleaca in deplasarein interes de serviciu, in strainatate? Aceasta diurna trebuie obligatoriu acordata chiar daca li se asigura angajatilor toate trei mesele in fiecare zi, transport si cazare platite de firma? Aceasta diurnatrebuie obligatoriu acordata chiar daca li se asigura angajatilor doar micul dejun si masa de pranz, plus cazare si transport – atat cand este vorba despre deplasare in tara, cat si cand este vorba despre deplasare in strainatate? Care este baza legala pentru fiecare dintre aceste situatii?"
Raspunsul specialistilor:
Codul muncii stabileste drepturile salariatului delegat fara a distinge dupa cumdelegarea are loc in tara sau in strainatate. Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de legesau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, indiferent daca este delegat in tara sau in strainatate, salariatul delegat are dreptul la:
– plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil;
–indemnizatie de transport si cazare in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectivde munca aplicabil.
Dupa cum se poate observa, prevederea legala care stabileste dreptul salariatilor la indemnizatia de delegare, art. 44 alin. (2) din Codul muncii, nu distinge dupa cum angajatorul le asigura masa.
De aceea, apreciem ca angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor indemnizatia de deplasare si, facultativ, poate sa asigure acestora masa.
...mai multe studii de caz si situatii practice, explicate de specialisti veti gasi in ghidul „Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<