Schimbarile legislative de la inceputul anului 2019 au luat prin surprindere atat angajatorii cat si angajatii, asa ca ambele parti trebuie sa fie la curent cu cele mai noi modificari aparute.
Fie ca este vorba despre Codul Fiscal sau Codul Muncii, trebuie constientizate toate schimbarile care afecteaza modalitatea de lucru, salarizarea, concediile, etc.
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim este stabilit diferentiat in functie de nivelul studiilor si vechimea in munca. Angajatorii vor fi obligati sa stabileasca vechimea in munca pentru fiecare salariat.
In plus, descoperiti in aceasta lucrare prevederi speciale in sectorul constructiilor + MODEL de calcul salariu net – persoane care beneficiaza de facilitatile introduse prin O.U.G. nr. 114/2018.
Iata cateva informatii / resurse / probleme care sunt tratate pe larg in Ghid practic de salarizare:
Exemple de intrebari practice la care va raspunde "Ghidul practic de salarizare"!
Ce contributii sociale sunt datorate pentru remuneratia administratorului de societate?
Voucherele de vacanta sunt considerate avantaje în natura?
In cazul veniturilor realizate în baza unui contract de munca cu timp partial, deducerea personala se fractioneaza în functie de numarul de ore?
Directorii au dreptul la diurna neimpozabila?
Cum se calculeaza remuneratia presedintelui asociatei de proprietari?
Zilierii datoreaza contributii sociale asupra remuneratiei?
Persoanele juridice care pot angaja zilieri sunt expres si limitativ prevazute de lege.
Prin Legea 86 publicata in M.OF. nr. 313 din 10 aprilie 2018 au fost aduse modificari si completari Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Prin aceasta lege au fost introduce noit categorii de persoane juridice ce pot angaja zilieri. Din ghid aflati care sunt aceste persoane.
De asemenea, o persoana juridica poate apela la un intermediar pentru a beneficia de munca zilierilor.
Ce cheltuieli deductibile, deductibile limitat sau nedeductibile sunt în cazul PFA?
Deducerea personala in 2019 Va reamintim si cateva aspecte despre deducerea personala. Aducem la cunostiinta ca acei contribuabili care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deducerea personala.
(vezi detalii >>>) IMPORTANT! Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar.
Daca venitul unei persoane aflate in intretinere depaseste 510 de lei, ea nu este considerata intretinuta pentru acordarea deducerii.
Mai multe informatii despre deducerea personala poti citi si in
Ghid Practic de Salarizare >>> Tot aici veti gasi si informatii valoroase legate de tratamentul fiscal-contabil pentru:
- Venituri din salarii si asimilate salariilor realizate în baza unui contract individual de munca
- Venituri asimilate salariilor realizate în afara contractului individual de munca
- Contributii si impozite datorate de persoanele fizice autorizate
- Contributii si impozite datorate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- Venituri din alte surse
Asa ca modificarile survenite nu vor mai fi un mister, iar orice angajator va sti exact cum trebuie procedeze, in situatiile mentionate mai sus.
Puteti consulta si Legea Salarizarii Unitare 2019 aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<