Ce se intampla cand angajatorul are nevoie de mai multe zile de delegare a salariatului?
Raspunsul oferit de Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro:
" Redactarea art. 44 alin. (1) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin Legea 40/2011 este ambigua, lasand loc la interpretari diferite.
Astfel, o interpretare a textului legal ar putea fi in sensul ca perioadele succesive pe care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului pot totaliza un maxim de 60 de zile calendaristice, situatie ce ar atrage posibilitatea delegarii unui salariat pentru maximum 120 de zile calendaristice in 12 luni, respectiv maxim 60 de zile din dispozitia unilaterala a angajatorului si maximum 60 de zile calendaristice cu acordul salariatului.
Aceasta interpretare decurge si din caracterul delegarii de masura temporara. Or, a accepta ca delegarea, chiar cu acordul salariatului poate fi dispusa la infinit, transforma aceasta masura intr-una definitiva."
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Pe de alta parte, conform unei alte interpretari, fiecare perioada pentru care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului este de maximum 60 de zile calendaristice, interpretare ce conduce la posibilitatea prestarii muncii in delegatie pe o perioada mai mare de 120 de zile calendaristice pe an.
Conform expunerii de motive a Legii 40/2011 , respectiv posibilitatea prelungirii delegarii pe perioade de maxim 60 de zile, cu acordul scris al salariatului a fost propusa pentru a facilita desfasurarea activitatii angajatorului in efectuarea anumitor lucrari care necesita o perioada de timp mai mare decat termenul prevazut in actuala reglementare.
Cu toate acestea, trebuie sa privim si catre reglementarea anterioara intrarii in vigoare a Legii 40/2011 care prevedea ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
Specialistii PortalCodulMuncii nu exclud posibilitatea ca organele fiscale sa interpreteze in sensul ca perioadele succesive pe care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului pot totaliza un maxim de 60 de zile calendaristice situatie in care sanctiunea ar fi reconsiderarea diurnei acordate pentru perioada ce depaseste 60 de zile calendaristice in 12 luni.
"O sanctiune contraventionala pentru situatia in care delegarea este dispusa cu nerespectarea duratei maxime nu este reglementata in mod expres de lege.", concluzioneaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.