legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum va arata Codul Muncii? Telemunca, durata concediului de odihna, noi reguli la perioada de proba

codul munciimodificare codul munciicodul muncii 2016

Initiativa legislativa de modificare si completare a Codului muncii, adoptata tacit in data de 2 septembrie 2015 de catre Senatul Romaniei, in calitate de prima Camera sesizata, urmeaza a fi supusa dezbaterii comisiilor de specialitate si ulterior adoptarii plenului camerei decizionale, respectiv Camerei Deputatilor.

 

Dincolo de aspectele de corelare a dispozitiilor Codului muncii cu prevederi reglementate in cuprinsul altor acte normative aflate in stransa legatura, cum ar fi Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau ale legislatiei privind permisele de munca acordate cetatenilor straini si apatrizilor, aceasta propunere legislativa modifica substantial prevederile referitoare la:

 

 • conditiile privind incheierea unor acte aditionale;

 • clauzele ce pot fi cuprinse in contractul individual de munca si stabilirea unei noi modalitati de incheiere a clauzei de neconcurenta si a a determinarii indemnizatiei aferenta;

 • modalitatile de angajare in munca, prin introducerea unor prevederi speciale, aplicabile in sectorul privat;

 • durata perioadei de proba;

 • reintroducerea obligatiei salariatilor cumularzi de a declara la fiecare angajator functia de baza;

 • reintroducerea in sarcina angajatorului a obligatiei de a intocmi si depune documentele necesare pensionarii pentru limita de varsta a propriilor salariati si modificarea in mod corepsunzator a cazului de incetare de drept a contractului individual de munca, in situatia pensionarii salariatilor;

 • perioada pentru care un salariat poate fi delegat sau detasat;

 • perioada si situatiile in care pot fi incheiate contracte individuale de munca pe perioada determinata;

 • modalitatea de incheiere a contractului individual de munca temporara;

 • durata concediului de odihna pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial;

 • introducerea telemuncii, alaturi de munca la domiciliu; si

 • efectuarea muncii suplimentare si modalitatea de recuperare a acesteia;

 • dispozitii referitoare la dialogul social – reintroducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national.

 

Potrivit propunerilor de modificare, incheierea actelor aditionale la contractul individual de munca, se va putea realiza NUMAI dupa obtinerea de catre angajator a acordului scris al salariatului cu privire la modificarile contractuale propuse.

 

IMPORTANT de retinut este faptul ca, in lipsa acordului salariatului, respectivul contract de munca nu poate fi modificat.

 

Aceasta reglementare este, aparent de natura a proteja interesele salariatilor, incheierea unui act aditional la contractul de munca fiind conditionata in mod expres de transmiterea acordului salariatilor.

 

Atragem atentia insa ca, in situatia mentinerii actualelor dispozitii ale alin. (5) al art. 17, prevederile art. 17 sunt contradictorii si susceptibile de interpretari diferite, in special cu privire la termenul in care se poate incheia actul aditional si momentul de la care acesta incepe sa curga.

 

Astfel, precizam ca in prezent dispozitiile alin. (5) al art. 17 reglementeaza posibilitatea incheierii unui act aditional la contractul individual de munca intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

 

Or, acest termen apare ca imposibil de respectat in contextul adoptarii modificarilor propuse care prevad la randul lor ca actul aditional se incheie, de regula, intr-un termen de 15 zile de la data comunicarii acordului salariatului, care poate fi depasit, fara a se preciza in ce masura este totusi necesara incadrarea in termenul maxim de 20 de zile lucratoare invocat in precedent.


Cititi aici pe larg despre posibile modificari ale Codul Muncii:

Atentie la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta

Dosarele de pensionare pentru limita de varsta vor fi intocmite si depuse de angajatori?

Ce s-ar putea modifica referitor la delegarea si detasarea salariatilor?

 

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciimodificare codul munciicodul muncii 2016

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 28 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Cum va arata Codul Muncii? Telemunca, durata concediului de odihna, noi reguli la perioada de proba Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CIM cu timp partial. Concediu medical. Modalitate de calculIntrebare: Avem un CIM cu timp partial - 2h/saptamana (doar miercuri), si aduce 3 CM pentru luna octombrie. 1) 08.10.2020- 16.10.2020. (initial) cod 13 2) 17.10.2020-22.10.2020; (initial) cod 06 3) 23.10.2020-31.10.2020 (continare) 01 Care este modalitatea de calcul pentru indemnizatia medicala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Consecinte nerespectare program de lucruIntrebare: Salariatul nu respecta ora de incepere a programului de lucru. Intarzierile la program variaza intre 1-3 ore zilnic. In speta, acesta este angajat cu norma intreaga (7 ore zi/35 saptamana), iar ora de incepere prevazuta in contract este 13.00. Insa, la finalul lunii, cand se efectueaza calculul orelor lucrate, se constata ca acesta si-a indeplinit norma de lucru, in conformitate cu numarul orelor lucratoare din luna. In aceste conditii, va rog sa opinati daca angajatorul il poate renumera doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]