Cum va arata Codul Muncii? Telemunca, durata concediului de odihna, noi reguli la perioada de proba

codul munciimodificare codul munciicodul muncii 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Initiativa legislativa de modificare si completare a Codului muncii, adoptata tacit in data de 2 septembrie 2015 de catre Senatul Romaniei, in calitate de prima Camera sesizata, urmeaza a fi supusa dezbaterii comisiilor de specialitate si ulterior adoptarii plenului camerei decizionale, respectiv Camerei Deputatilor.

 

Dincolo de aspectele de corelare a dispozitiilor Codului muncii cu prevederi reglementate in cuprinsul altor acte normative aflate in stransa legatura, cum ar fi Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau ale legislatiei privind permisele de munca acordate cetatenilor straini si apatrizilor, aceasta propunere legislativa modifica substantial prevederile referitoare la:

 

  • conditiile privind incheierea unor acte aditionale;

  • clauzele ce pot fi cuprinse in contractul individual de munca si stabilirea unei noi modalitati de incheiere a clauzei de neconcurenta si a a determinarii indemnizatiei aferenta;

  • modalitatile de angajare in munca, prin introducerea unor prevederi speciale, aplicabile in sectorul privat;

  • durata perioadei de proba;

  • reintroducerea obligatiei salariatilor cumularzi de a declara la fiecare angajator functia de baza;

  • reintroducerea in sarcina angajatorului a obligatiei de a intocmi si depune documentele necesare pensionarii pentru limita de varsta a propriilor salariati si modificarea in mod corepsunzator a cazului de incetare de drept a contractului individual de munca, in situatia pensionarii salariatilor;

  • perioada pentru care un salariat poate fi delegat sau detasat;

  • perioada si situatiile in care pot fi incheiate contracte individuale de munca pe perioada determinata;

  • modalitatea de incheiere a contractului individual de munca temporara;

  • durata concediului de odihna pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial;

  • introducerea telemuncii, alaturi de munca la domiciliu; si

  • efectuarea muncii suplimentare si modalitatea de recuperare a acesteia;

  • dispozitii referitoare la dialogul social – reintroducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national.

 

Potrivit propunerilor de modificare, incheierea actelor aditionale la contractul individual de munca, se va putea realiza NUMAI dupa obtinerea de catre angajator a acordului scris al salariatului cu privire la modificarile contractuale propuse.

 

IMPORTANT de retinut este faptul ca, in lipsa acordului salariatului, respectivul contract de munca nu poate fi modificat.

 

Aceasta reglementare este, aparent de natura a proteja interesele salariatilor, incheierea unui act aditional la contractul de munca fiind conditionata in mod expres de transmiterea acordului salariatilor.

 

Atragem atentia insa ca, in situatia mentinerii actualelor dispozitii ale alin. (5) al art. 17, prevederile art. 17 sunt contradictorii si susceptibile de interpretari diferite, in special cu privire la termenul in care se poate incheia actul aditional si momentul de la care acesta incepe sa curga.

 

Astfel, precizam ca in prezent dispozitiile alin. (5) al art. 17 reglementeaza posibilitatea incheierii unui act aditional la contractul individual de munca intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

 

Or, acest termen apare ca imposibil de respectat in contextul adoptarii modificarilor propuse care prevad la randul lor ca actul aditional se incheie, de regula, intr-un termen de 15 zile de la data comunicarii acordului salariatului, care poate fi depasit, fara a se preciza in ce masura este totusi necesara incadrarea in termenul maxim de 20 de zile lucratoare invocat in precedent.


Cititi aici pe larg despre posibile modificari ale Codul Muncii:

Atentie la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta

Dosarele de pensionare pentru limita de varsta vor fi intocmite si depuse de angajatori?

Ce s-ar putea modifica referitor la delegarea si detasarea salariatilor?





 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciimodificare codul munciicodul muncii 2016

Data aparitiei: 28 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum va arata Codul Muncii? Telemunca, durata concediului de odihna, noi reguli la perioada de proba Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]