Intrebare: Care sunt implicatiile si consecintele juridice, fiscale sau de alta natura pentru acordarea fara o baza juridica a unor drepturi salariale cum sunt concediile evenimente speciale sau ajutoarele de nastere? Mentionam ca la nivelul societatii si la nivelul ramurii nu mai exista CCM aplicabil, iar aceste zile libere nu sunt prevazute nici in ROI al societatii?
Raspuns: Regula stabilirii drepturilor salariale este ca acestea se stabilesc prin negociere. Astfel, potrivit art. 162 alin. (1) din Codul muncii , republicat, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, iar conform alin. (2) din acelasi articol salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat. Implicatiile si consecintele juridice si fiscale nu au caracter general, ci ele difera de la caz la caz in functie de natura veniturilor si de imprejurarile concrete ale cauzei.
Din punct de vedere fiscal, anumite venituri sunt scutite de la plata impozitului si a contributiilor sociale daca sunt prevazute in contractual de munca. De exemplu, ajutoarele pentru nastere nu se includ in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca sunt prevazute in contractul de munca individual sau colectiv si daca sunt acordate in conditiile stabilite in aceste contracte.
Daca nu sunt stabilite in contractul de munca sau nu sunt acordate in conditiile stabilite in contractul de munca, ajutoarele pentru nastere constituie venituri din salarii si intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.
De asemenea, sumele acordate salariatilor cu titlu de diurna pot fi reincadrate de organele fiscale in sfera veniturilor salariale daca nu au fost negociate si stabilite in CIM sau CCM avand in vedere prevederile Codului muncii si ale HG 1860/2006 care prevad ca diurna se stabileste prin negociere.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
In concluzie, consecintele acordarii unor drepturi nestabilite in CIM sau CCM difera de la caz la caz in functie de situatia concreta in care aceste drepturi au fost acordate, de natura acestor drepturi etc.