Clasificarea ocupatiilor din romania, adica COR, cum este cunoscut de majoritatea specialistilor HR din Romania, ar putea suferi modificari in curand. Concret, ne referim la proiectul de Ordin privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 – trimestrul IV 2024.
Acesta a fost lansat pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si se afla in dezbatere publica pana pe data de 19.03.2025.
Nomenclatorul meseriilor - ce modificari ar putea aparea in COR?
Dupa cum stiti, nomenclatorul meseriilor reprezinta lista de meserii din Romania, asa ca este important sa fim la curent cu modificarile si completarile aparute.
Iata care ar fi textul de lege, daca Ordinul intra in vigoare si incepe sa produca efecte:
ART. I Clasificarea ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr.1.832/856/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza cu noile ocupatii practicate in cadrul economiei nationale, prevazute in lista din anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Anexa - LISTA ocupatiilor practicate in cadrul economiei nationale care modifica si completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere):
Nr. crt. / Denumire ocupatie / Cod COR
1. expert autorizare proiecte de dezvoltare regionala 242240
2. instructor de limba, cultura si civilizatie romaneasca 341906
3. responsabil monitorizare si evaluare 242241
4. tehnician instalare turbine eoliene offshore 311315
5. tehnician mentenanta preventiva si corectiva turbine eoliene offshore 311316
6. tehnician surse de energie regenerabila 311314
7. terapeut vocal 226605
Se redenumeste ocupatia „reprezentant medical" ca „reprezentant vanzari in domeniul medical" si pastreaza acelasi cod 243302 in grupa de baza 2433 Specialisti in vanzarea de produse tehnice si medicale (exclusiv TIC).
Se muta ocupatia „specialist in proceduri si instrumente de securitate a sistemelor informatice" din grupa de baza 2514 Programatori de aplicatii in grupa de baza 2529 Specialisti in baze de date si retele neclasificati in grupele de baza anterioare la codul 252913.
Un control neasteptat de la ITM? Sunteti perfect relaxat! Un angajat nu-si indeplineste atributiile din fisa postului?
Foarte simplu! Lucrarea Noua Clasificare a Ocupatiilor din Romania va protejeaza interesele dvs., prin procedura legala, COMANDA ACUM >>>
Clasificarea Ocupatiilor din Romania si codurile COR
Prin actualizarea COR si a codurilor COR se intelege:
a) activitatea de identificare, ierarhizare, codificare si introducere in COR a noilor ocupatii, ca urmare a schimbarilor din economia nationala;
b) activitatea de eliminare a ocupatiilor care nu mai sunt cerute pe piata muncii;
c) activitatea de redenumire a unor ocupatii care se regasesc in COR numai daca este necesar;
![Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet](https://www.rs.ro/dbimg/product/1381-regulamentul-in.png)
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
![Orele suplimentare si munca in zi de repaus](https://www.rs.ro/dbimg/product/2945-orele-supliment.jpg)
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
![Ghidul HR-istului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3225-ghidul-hr-istul.png)
Ghidul HR-istului
d) activitatea de mutare a unor ocupatii, daca acest lucru se impune.
Actualizarea COR se face din initiativa utilizatorilor, respectiv organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, operatorii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice.