Va informam ca, potrivit art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
"Ce putem adauga in RI, cu privire la modul de acordare a diurnei. "Salariatii trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de toate drepturile prevazute de legea in vigoare: plata cheltuielilor de transport si cazare in baza documentelor justificative (facturi, bonuri de benzina); indemnizatie de delegare a carei contravaloare va fi stabilita de la caz la caz prin ordin de delegare emis de administratorul companiei", le putem acorda suma de 50 lei pentru Romania si 80 euro pentru Croatia?"
Raspunsul specialistilor:
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca in categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
Desi textul din Codul muncii se refera exclusiv la contractul colectiv de munca apreciem ca diurna poate fi reglementata si prin contractul individual de munca.
Astfel, diurna nu se stabileste prin regulamentul intern/decizia administratorului ci prin negociere prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.
Prin urmare, cuantumul diurnei va fi obligatoriu stabilit prin contractul individual sau colectiv de munca intrucat aceasta se stabileste prin negociere si nu prin regulamentul intern sau prin decizia administratorului. Riscul stabilirii prin regulamentul intern/decizia administratorului consta in posibilitatea de reconsiderare a diurnei.
Un raspuns oferit la data de 30.03.2022, de catre expertii de la
PortalCodulMuncii >>> Prin OUG 13/2021 incepand cu veniturile aferente lunii martie pot fi prevazute si in Regulamentul intern, nu numai in contractul de munca urmatoarele:
-
- ajutoare pentru nastere/adoptie;
- ajutoare pentru inmormantare;
- ajutoare pentru achizitionarea dispozitivelor medicale;
- ajutoare pentru boli grave sau incurabile;
- ajutoare pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale;
- contravaloarea transpotului la si de la locul de munca al salariatului etc. (art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal)...detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<