Inspectorii Muncii nu stau degeaba. Sunt cei care vor amenda si sanctiona firmele care nu respecta legislatia in vigoare.
Cineva trebuie sa faca aceasta munca de care depinde o intreaga societate, nu doar viata unor angajati si angajatori.
Din fericire, niciun control ITM nu trebuie sa scoata la iveala nereguli, indiferent ca discutam despre fisele de evaluare, despre Revisal sau protectia muncii.
Evident, nu le vom ascunde ci nu le vom permite sa se strecoare in munca noastra, in departamentul de legislatia muncii si HR ce sta la baza oricarei firme.
Va prezentam cateva dintre cele mai comune nereguli descoperite de inspectorii de munca:
Diurna legala in Romania si in strainatate
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
1. Nereguli legate de fisele de evaluare ale angajatilor si de fisele lor de post
De exemplu, evaluarea angajatilor este obligatorie de la 1 mai 2011, conform articolelor 17 si 242 din noul Cod al muncii, dar ea nu se poate face decat pentru chestiuni trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa, iar inspectorii verifica aceasta legatura!
2. Nereguli legate de REVISAL
HG 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi intre 300 si 10.000 de lei. Nu e de mirare, deci, ca aceasta HG ofera o paine alba de mancat inspectorilor ITM, preocupati permanent sa isi faca planul de amenzi. Stiti, de exemplu, sa raspundeti la urmatoarele intrebari?
Sporurile de ore suplimentare si de weekend trebuie trecute in REVISAL chiar daca angajatul nu beneficiaza de ele in fiecare luna?
Sumele de bani reprezentand prime se inregistreaza in REVISAL?
Concediile fara plata se introduc in REVISAL la rubrica unde sunt prevazute cauzele de suspendare? Se intocmeste si decizie de suspendare?
La modificarea tipului de contract in REVISAL, se cere data la care se produce modificarea. Trebuie trecuta data la care este facut actul aditional sau data la care introduc datele?
3. Nereguli legate de medicina muncii
Una dintre cele mai importante obligatii pe care le aveti, conform art. 27 alin. (1) din Codul muncii, consta in examinarea medicala a fiecarui angajat - atat la angajare, cat si periodic - cu scopul de a constata daca cel examinat este apt sau nu pentru prestarea muncii prevazute in contract.
Atentie, lipsa confirmarii scrise a medicului ca un salariat este apt pentru locul sau de munca este o neregula ce se sanctioneaza cu amenda de pana la 2.000 de lei! Alte nereguli vizate de inspectori: nu organizati examenul medical si in cazul ucenicilor sau al angajatilor cu contract la domiciliu sau lasati sa se scurga mai mult de 1 an pana la repetarea examenului medical.
4. Nereguli legate de timpul de munca
N-ati acordat zile libere cu ocazia sarbatorilor legale? Ati incalcat dreptul angajatilor la repaus saptamanal (doua zile consecutive)? Ati obligat o angajata gravida sa presteze munca de noapte? N-ati tinut evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat? Amenzile pentru aceste nereguli variaza intre 3.000 si 10.000 de lei!
Totul despre controlul ITM aici>>>