La un magazin lucreaza 3 fete. Magazinul este deschis de luni pana duminica, de la 9 la 21. Fetele sunt incadrate cu contract de munca de 8 ore, ele lucrand in realitate cate 12 ore timp de 2 zile si o zi libera. In caz de control de la ITM cu siguranta vor fi probleme. Ce ne puteti sfatui sa facem astfel incat sa evitam toate aceste probleme?
Raspuns:
Potrivit art. 112 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Astfel, pentru ca timpul de munca al salariatelor sa se incadreze in conditiile legale este necesar ca timpul de munca de 12 ore sa fie urmat de o perioada de repaus de 24 de ore.
Prin urmare, solutia legala ar fi sa modificati contractele individuale de munca incheiate cu salariatele prin acte aditionale in care sa specificati ca durata de munca este de 12 ore urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Inspectorilor de munca aveti obligatia sa le prezentati „evidenta orelor de munca prestate de salariate”.
Aceasta obligatie deriva din dispozitiile art. 116 din Codul muncii, potrivit carora, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Modalitatea concreta prin care se tine evidenta orelor lucrate se stabileste de angajator prin regulamentul de organizare interioara, fiind atributul exclusiv al acestuia. In regulamentul de ordine interioara, printre altele, angajatorul trebuie sa stabileasca, atat durata timpului de munca si modul de repartizare in cursul saptamanii cat si modalitatea prin care se tine evidenta orelor lucrate. Dispozitiile din regulamentul de ordine interioara trebuie sa coincida cu cele inscrise in contractele individuale de munca.
Evidenta orelor lucrate poate fi tinuta cu ajutorul condicii de prezenta, document in care salariatele vor semna la venire si la plecare. Astfel, condica de prezenta este un document prin care se face dovada orelor de munca prestate de salariate. Dar, inspectorilor de munca va trebui sa la prezentati si regulamentul de ordine interioara, contractele individuale de munca, contractul colectiv de munca(daca este cazul), etc.