Recent, in atentie specialistilor PortalCodulMuncii.ro a fost adresata aceasta intrebare, cu precizarea ca angajatorul are nevoie de salariat in alt punct de lucru din acelasi judet. Dar angajatul refuza. Ce se poate face in acest caz?
"Locul de munca reprezinta element al CIM, astfel cum rezulta din art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. b) din Codul muncii , republicat.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii , republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator dar numai temporar, prin delegarea salariatilor.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita pentru PortalCodulMuncii.ro.
Atentie la faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii – Legea 53/2003.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In alte situatii (modificarea locului de munca definitiva), locul de munca fiind un element esential al contractului individual de munca poate fi schimbat numai prin acordul partilor.
In situatia in care salariatul refuza semnarea actului aditional de modificare a locului de munca, singura optiune a angajatorului este sa desfiinteze locul de munca.
"Astfel, contractul de munca va inceta in temeiul art. 65 din Codul muncii , deoarece desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Potrivit art. 65 din Codul muncii , concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Mai reglementeaza art. 65 in alin. (2) ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Angajatorul nu poate reinfiinta postul iar daca o face va trebui sa-i propuna salariatului concediat reangajarea.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita, pentru PortalCodulMuncii.ro.