Intrebare: Cum inregistrez in Revisal un CIM pe perioada determinata in care este specificat ca timp de lucru maxim 40 ore pe luna si salariul pe ora? Cum inregistrez in acest caz salariul si numarul de ore tinand cont ca eu in fiecare luna voi sti la sfarsitul acesteia numarul orelor si salariul?
Raspuns: Contractul individual de munca trebuie sa cuprinda, conform art. 17 alin. (2) lit. k) si l), coroborat cu alin. (3) al aceluiasi articol, printre altele:
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
Asadar, durata muncii si salariul de baza se stabilesc prin contractul individual de munca. Modificarea duratei muncii si a salariului de baza precum si a oricarui alt element al contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege astfel cum dispune art. 17 alin. (5) din Codul muncii. Prin urmare, in contractul individual de munca se inscrie durata exacta a muncii si nu durata maxima.
In ceea ce priveste salariul, art. 160 din Codul muncii stabileste ca salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Asadar, elementele salariului sunt:
- salariul de baza,
- indemnizatiile,
- sporurile,
- alte adaosuri.
Dintre aceste elemente, in registrul general de evidenta a salariatilor se inscriu, in baza art. 3 alin. (2) lit. g) HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMSS 64/2003, in contractual individual de munca la lit. J. pct. 1 se inscrie salariul de baza lunar brut. Prin urmare, in contractul individual de munca se inscrie salariul de baza lunar brut si nu salariul orar.
In situatia in care, in contractul individual de munca s-a stabilit acordarea unui adaos la salariul de baza, in functie de realizarea anumitor obiective, salariatul va beneficia de salariul de baza, indiferent de gradul de realizare a obiectivelor. Adaosul, insa, va fi acordat salariatului in functie de gradul de realizare a obiectivelor conform celor negociate de parti. Adaosurile la salariu de baza nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
La lit. b) a pct. 18 din Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) in format electronic aprobata prin OMMFPS 1918/2011 se prevede ca prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
In consecinta, veti inscrie in contractual individual de munca salariul de baza lunar brut pe care il veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor. De asemenea, in registrul general de evidenta a salariatilor veti inregistra sporurile astfel cum sunt prevazute in contractual individual de munca in suma fixa sau in procent daca s-au prevazut astfel de sporuri. Ulterior, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor modificarea salariului de baza si a sporurilor cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii (termenul de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii unui element al contractului individual de munca in care trebuie incheiat actul aditional la CIM).