Mutarea salariatului in alta sectie a intreprinderii. Care e procedura corecta?

mutare salariat intreprinderetransfer salariat departamentacordul salariatului
Mutarea salariatului in alta sectie a intreprinderii. Care e procedura corecta?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Se poate face transfer intern dintr-o sectie in alta a unui angajat, pe aceeasi functie si salariu fara acordul acestuia sau se urmeaza o procedura specifica pentru alegerea angajatului care va fi transferat?”
 
Raspunsul specialistului:
 
 In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o definitie a locului de munca se regaseste la art. 16^1 „(1) In sensul art. 16 alin. (4), locul de munca reprezinta locul in angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia”.
 
In Modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la clauza D Locul de munca, se prevede, la pct. 1, necesitatea de e mentiona sectia unde salariatul isi desfasoara activitatea.
 
Din aceste prevederi coroborate ale Codului muncii si ale modelului de contract individual de munca, ar rezulta ca sectia este unul din elementele care definesc locul de munca si astfel, apreciem ca situatia prezentata de dumneavoastra se incadreaza in prevederile Codului muncii referitoare la modificarea locului muncii (mai ales daca ati precizat expres in contractul de munca al angajatului si sectia unde acesta isi desfasoara activitatea).
 
In aceasta situatie, la art. 42 din Codul muncii se prevede ca locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
 
De asemenea la art. 48 se prevede ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
 
Astfel, de principiu, apreciem ca mutarea definitiva a salariatului, intr-o alta sectie a intreprinderii, ar trebui sa se faca cu acordul salariatului, mai ales daca, in contractul individual de munca si in fisa postului este mentionata sectia in care salariatul isi desfasoara activitatea.
 
Trebuie insa sa precizam ca exista si opinii conform carora este legala trecerea definitiva a salariatului intr-o alta sectie/birou/atelier a unitatii in vederea unei mai bune organizari a muncii daca cel in cauza are aceleasi sarcini de serviciu (aceeasi functie), fara diminuarea salariului.
 
In concluzie, pentru a evita un posibil conflict individual de munca, apreciem ca mutarea salariatului intr-o alta sectie ar trebui sa se faca cu acordul acestuia, prin act aditional la contractul individual de munca, semnat de cele doua parti, in care la clauza D Locul de munca se introduce denumirea noii sectii in care isi va desfasura activitatea salariatul.
 
Referitor la cea de-a doua intrebare, apreciem ca ramane la latitudinea angajatorului daca doreste sa reglementeze, la nivel intern, modalitatea prin care se ia decizia si se realizeaza mutarea definitiva a unui salariat dintr-o sectie in alta. Probabil o asemenea procedura ar asigura un grad mai inalt de transparenta si de acceptare de catre salariati a intregului proces, insa si in acest caz apreciem ca aceasta operatiune de mutare implica acordul salariatului.

 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mutare salariat intreprinderetransfer salariat departamentacordul salariatului

Data aparitiei: 17 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Mutarea salariatului in alta sectie a intreprinderii. Care e procedura corecta? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]