Coronavirusul transforma telemunca in necesitate. Angajatorii trebuie sa gestioneze corect munca de acasa

Ioana Pavel
Ioana Pavel
09 Martie 2020
09 Martie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
telemunca 2020telesalariatulmunca de acasacontractul de telemunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Raspandirea accelerata a Coronavirusului (COVID-19) face ca telemunca sau munca de acasa sa se transforme rapid din beneficiu in necesitate. Din ce in ce mai multi angajatori romani se vad obligati sa isi trimita personalul sa lucreze de acasa, din dorinta de a impiedica propagarea virusului. Masurile se aplica si in Romania in unele companii dupa ce astfel de decizii au fost luate deja in nenumarate tari din intreaga lume. 
 
Pe teritoriul european, normele de securitate si sanatate in munca au inclus deja telemunca in lista de masuri de preventie in contextul raspandirii COVID-19.
 
Intre 2008 si 2018, munca la distanta a crescut cu 74 de procente, in timp ce 68% dintre respondenti au declarat ca si-ar dori sa li se permita sa aiba un program de lucru mai flexibil, dar ca inca nu este disponibil, potrivit hrreview.co.uk, citat de Portalresurseumane.ro.
 
Pentru multe companii, instruirea lucratorilor sa ramana sa lucreze de acasa rezolva doar o parte din problema, deoarece multi angajatori se bazeaza pe fabrici, companii de logistica si puncte de vanzare cu amanuntul, care se confrunta cu propriile perturbari.
 
Pe fondul raspandirii cazurilor suspecte si confirmate cu coronavirus si a numarului tot mai mare al persoanelor care vor intra in carantina, managerii HR se vor confrunta cu si mai multe cazuri de autoizolare a personalului in urmatoarele zile si vor fi nevoiti sa ia in considerare tot mai serios telemunca.
 
Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 177/1996 asupra muncii la domiciliu prevedeca locul muncii va putea fi nu numai domiciliul, dar si orice alt loc ales de catre salariat. Munca poatefi astfel desfasurata la un loc ales de catre cel care o presteaza, loc in care, in mod normal, nu se poateexercita dreptul de control direct de catre angajator.
 
In cele mai multe sisteme de drept, contractul de munca ce are ca obiect telemunca in 2020 reprezinta o forma flexibila de organizare a activitatii, salariatul indeplinindu-si atributiile de serviciu prin utilizareade tehnologii informatice. Acesta nu este atat un contract de sine-statator, cat o modalitate atipica deorganizare a muncii.
 
Munca nu este prestata la sediul angajatorului, nici la vreunul dintre punctele de lucru ale acestuia,si nici macar intr-un loc indicat de catre angajator, ci este prestata intr-un spatiu liber ales de catre salariat, care poate fi sau nu propriul domiciliu.
 
Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz. Asadar, activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in modexpres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajatsau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
 
In sensul Legii nr. 81/2018, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, inmod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care odetine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologiainformatiei si a comunicatiilor.
 
Iar telesalariat este orice salariat care desfasoara activitatea in alt loc decat locul de munca organizatde angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor.
 
in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comunacord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, ale regulamentului intern si/sau ale contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii (art. 4 alin. (1) dinLegea nr. 81/2018).
 
La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara.
 
Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
 
Telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne sicontractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliulangajatorului.
 
Prin contractele colective de munca aplicabile si/sau prin contractele individuale de munca si prinregulamentele interne se pot stabili si alte conditii specifice privind telemunca in conformitate cuLegea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Contractul de telemunca
 
In sfarsit, telemunca a format obiect de preocupare si pentru legiuitorul nostru, prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din2 aprilie 2018. Sigur, ne putem intreba de ce s-a optat pentru o lege speciala, si nu s-au introdus inCodul muncii aceste prevederi? Munca la domiciliu este reglementata chiar prin Codul muncii, nuprin lege speciala (ceea ce e mai firesc). In orice caz, dispozitiile legii privitoare la telemunca se completeaza cu cele generale din Codul muncii.
 
Telemunca este o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isiindeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat loculde munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor. Dimpotriva, art. 108 alin. (1) prevede ca salariatii cu munca la domiciliu isi desfasoara activitatile specifice functiei integral la domiciliu (fara posibilitatea de a desfasura partial activitate si lasediul angajatorului).
 
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la obligatia de a prevedea in mod expres in contractul individual de munca sau in actul aditional la acesta prestarea unei activitatiin regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana.
 
Sanctiunea urmareste sa nu fie eludate dispozitiile legale privind munca nedeclarata prin invocareadesfasurarii de activitate in regim de telemunca. Altfel spus, daca inspectorul de munca venit in controlconstata absenta unui salariat care in evidenta realizata potrivit art. 119 din Codul muncii figureaza "prezent", nu putem invoca faptul ca acesta presteaza telemunca. Trebuie sa probam prin clauza corespunzatoare din contractul individual de munca.
 
Mai multe despre telemunca si cum sa fiti pregatiti in calitate de angajator, aflati AICI!
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]