Trebuie precizat, inainte de toate, ca salariatul cu fractiune de norma este considerat, prin lege, salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Prin urmare, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.
Inainte de efectuarea modificarilor, Codul muncii stabilea prin OUG 55/2006, art. 101 alin. (1) (in prezent art. 103 din Codul muncii republicat) ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, insa in acest moment nu mai sunt prevazute limite minime de timp.
Modelul cadrul al contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore. Ultima modificare a modelului-cadru al contractului individual de munca prin Ordinul 1616/2011 este in concordanta cu prevederile Codului muncii.
La elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:
"O fractiune de norma de .......... ore/zi/ore/saptamana ......................".
Intrucat in prezent, asa cum am aratat, nu mai exista o limita minima, in contractul individual de munca se poate mentiona numarul de ore pe luna.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
In concluzie, contractul individual de munca cu timp partial poate fi inregistrat cu o fractiune de norma de .......... ore/zi/ore saptamana ................... daca partile negociaza o alta durata a contractului individual de munca.
Conform art. 17 alin. (3) din Codul muncii, elementele asupra carora salariatul trebuie sa fie informat sunt reprezentate de: identitatea partilor; locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri; sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului; functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului; criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului; riscurile specifice postului; data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele; in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora; durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul; conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia; salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul; durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana; indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului; durata perioadei de proba.
In consecinta, asa cum este prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Astfel, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana, deoarece face parte din CIM, se modifica numai printr-un act aditional incheiat intre aceleasi parti, angajator si salariat, cu acordul salariatului.
Model de act aditional:
Antet angajator
ACT ADITIONAL
nr. …….. / ……………….……
la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr.
……/……………………. in Registrul de evidenta al salariatilor
A. Partile contractului
Angajatorul S.C. ……......…………………..……………………………., cu sediul in …....………………....…………………………………………….., inregistrata la registrul comertului sub numarul……………………., cod unic de inregistrare…………….., telefon………………………..., reprezentata legal prin……………………………………., In calitate de……………...……………..
si
salariatul/salariata – D-na/D-nul, domiciliat/domiciliata in localitatea…….............……………….., str…………………………………………., nr........., bl………, ap………, judetul………………………, posesor/posesoare al/a buletinului / cartii de identitate seria……….…., nr………..............………., eliberat/eliberata de……………………. la data de………………, CNP……………...…………………..
B. In temeiul art. 41 alin. (1) din Codul muncii partile convin asupra modificarii urmatoarelor clauze din contractul individual de munca:
..................................................................
C. Celelalte prevederi ale contractului individual de munca raman neschimbate.
D. Clauzele prezentului act aditional vor produce efecte incepand cu data de ……………..……..
ANGAJATOR, SALARIAT,
………………… ……………….