Daca activitatea se desfasoara folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, contractul este de telemunca.
In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele (art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018):
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) (abrogata prin OUG 36/2021);
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
"Este posibil ca o persoana sa fie pontata pentru un numar redus de ore, cum ar fi 2 sau 4 ore in regim de telemunca partiala?"
Raspunsul specialistilor:
Astfel cum se poate observa prevederile legale citate stabilesc ca, contractul individual de munca cu clauza de telemunca va contine perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Rezulta ca zilele in care salariatul isi desfasoara activitatea la locul de munca organizat al angajatorului si zilele in care salariatul presteaza activitate in regim de telemunca trebuie sa fie mentionate in contractul individual de munca daca se incheie de la inceput cu clauza de telemunca sau introduse ulterior in baza unui act aditional.
In consecinta, perioada/zilele in care salariatul presteaza activitate la sediul angajatorului trebuie sa fie mentionate in contractul de telemunca sau actul aditional, iar modificarea acestor zile implica intocmirea unui alt act aditional. In practica exista situatii in care se foloseste in loc de indicarea zilelor in care salariatii presteaza activitate la sediul angajatorului, mentiunea conform careia salariatii formuleaza cerere pentru zilele in care presteaza activitate in telemunca. Aceasta practica nu este agreata de toti inspectorii de munca.
In Revisal se inregistreaza modificarea CIM prin act aditional care stabileste zilele in care salariatii presteaza activitate in regim de telemunca si, dupa caz, la sediul angajatorului.
Prin urmare, in opinia noastra, in situatia in care la aceasta data munca in sistem mixt la sediul angajatorului si in regim de telemunca nu este reflectata corespunzator in CIM salariat, prin indicarea zilelor in care salariatul desfasora activitatea la sediul angajatorului, apreciem ca este necesara stabilirea in concret a perioadei/zilelor in care salariatii lucreaza in telemunca si modificarea prin act aditional a CIM in care a fost inclusa clauza de telemunca.
Semnalam ca ori de cate ori perioada/zilele in care se presteaza activitatea in telemunca, respectiv la sediul angajatorului se modifica, apreciem ca se impune incheierea unui act aditional si inscrierea concreta a acestora in cuprinsul AA. Aceste acte aditionale vor fi inregistrate in Revisal, conform dispozitiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din HG 905/2017.
IMPORTANT!In lucrarea Telemunca sau munca si de acasa sunt analizate si comentate toate aceste obligatii si sunt prezentate recomandari eficiente pentru evitarea sanctiunilor, detalii AICI >>>
Legea nu prevede ca salariatul ar putea lucra in aceeasi zi si la sediul angajatorului si la domiciliul sau in alt loc de munca decat cel organizat de angajator, asa incat apreciem ca in contractul de munca nu se poate reglementa ca salariatul in aceeasi zi lucreaza 4 ore la domiciliu si 2 ore la sediul social.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.