Studiu de caz: Salariul minim si perioada de proba in cazul unui CIM cu durata determinata

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 Iulie 2011
25 Iulie 2011
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
CIM durata determinatasalariu minimperioada de probaconcediu medicalCodul munciiOUG 158/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul individual de munca pe o perioada determinata dispune de prevederi legislative diferite de cele ale unui contract de munca cu timp nedeterminat. Prin acest contract, difera astfel prevederile care privesc perioada de proba, salariul minim de incadrare, precum si alte aspecte regasite in CIM cu durata determinata.

Trebuie astfel mentionat ca durata contractul individual de munca nu poate fi mai mica de 1 luna. Desi Codul muncii stabileste numai o durata maxima, nu si una minima a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, salariul de baza poate fi stabilit numai lunar. Aceasta  intrucat OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca prevede obligatia angajatorului de a inscrie in contractul individual de munca salariul de baza lunar brut.
Astfel, la lit. J din modelul cadru al contractului individual de munca aprobat prin ordinul mentionat este prevazut astfel:
J. Salariul
Salariul de baza lunar brut:...................... lei

Bazandu-se pe aceasta dispozitie legala, anterior datei de 01 ianuarie 2011, cand exista obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca la inspectoratele teritoriale de munca, inspectorii de munca refuzau inregistrarea contractelor individuale de munca incheiate pe durate mai mici de 1 luna.

Art. 103 din Codul muncii, republicat, prevede ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. In consecinta, in cazul in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.

Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca. Astfel, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara, nu zilnic. In consecinta, veti incheia contractul individual de munca pe durata determinata de minim 1 luna cu fractiune de norma de 28 de ore pe luna repartizate in zilele convenite cu salariatul.

In ceea ce priveste perioada de proba, art. 85 lit. a) din Codul muncii stabileste ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 01 ianuarie 2011se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora. Potrivit art. 106 alin. (2) din Codul muncii, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
In privinta concediilor medicale, potrivit art. 10 alin. (5) si (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]