Concedierea colectiva: daca angajatorul se confrunta cu dificultati financiare, in ce conditii va putea disponibiliza o parte din personal?

concediere colectivaincetare cimconcedierea salariatilor
Concedierea colectiva: daca angajatorul se confrunta cu dificultati financiare, in ce conditii va putea disponibiliza o parte din personal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedierea salariatilor: CAND si mai ales CUM poate facuta de catre angajator,  atunci cand vorbim despre din motive independente de persoana salariatului? Ce inseamna „concediere colectiva” si ce conditii trebuie indeplinite conform legii?
 
Cititi detalii complete mai jos. Aceasta tema, dar si multe altele, vor fi dezbatute la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”. CLICK AICI pentru a participa!
 
Mai intai trebuie spus ca orice concediere din motive independente de persoana salariatului trebuie motivata atent, pentru a proba cauza reala si serioasa a acesteia. In al doilea rand, trebuie identificati salariatii care nu ar putea fi concediati, chiar daca angajatorul are dificultati financiare, anume cei care se gasesc in situatiile enumerate la art. 60 din Codul muncii, cum ar fi salariatii in concediu medical.  
 
Daca se anticipeaza posibilitatea unei concedieri colective, angajatorul va trebui sa demareze procedura de consultare a sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor. 
 
Potrivit Codului muncii, o concediere este ”colectiva”, daca sunt concediati, din motive independente de persoana lor, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice:
 
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
 
O concediere colectiva presupune indeplinirea unor conditii procedurale suplimentare, cum ar fi consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor. In februarie 2024 (cauza C589/22), Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat ca obligatia de consultare ia nastere din momentul in care angajatorul, in cadrul unui plan de restructurare, preconizeaza sau planifica o reducere a locurilor de munca, al caror numar poate conduce la calificarea concedierii drept ”colectiva”. Cu alte cuvinte, nu este necesar ca numarul de salariati care urmeaza sa fie concediati sa fie cert, chiar daca exista numai o posibilitate ca el sa depaseasca pragul legal, angajatorul tot trebuie sa demareze consultarile.
 
Pe de alta parte, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat in cauza C300/19 ca existenta unei concedieri colective trebuie calculata luand in considerare orice perioada de 30 consecutive. De exemplu: chiar daca intr-o firma avand intre 20 si 100 de salariati in luna martie au fost concediati 9 salariati, iar in luna aprilie 2 salariati, tot poate fi vorba despre o concediere colectiva daca in intervalul 14 martie – 12 aprilie au fost concediati 10 salariati.
 
Participa si tu la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”.
 
CLICK AICI pentru rezerva un loc!
 
Cine este expertul care va sustine webinarul?
 
Dna Raluca Dimitriu - Profesor universitar si conducator de doctorate in dreptul muncii
 
Tematica webinarului:
 
Continuarea activitatii pana la 70 de ani. Interdictia cumulului pensiei cu salariu. Ce are de facut angajatorul?
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Noi discutii privind cererea salariatului de motivare a acesteia
Pe cine nu putem concedia? Protectia liderilor de sindicat si a avertizorilor.
Practica judecatoreasca privind diferenta dintre concedierile individuale ”in cascada” si concedierea colectiva.
Descrierea faptei in cuprinsul deciziei de concediere disciplinara. Probleme practice
Concedierea salariatului, dupa reintegrarea acestuia dispusa prin hotarare judecatoreasca
 
CLICK AICI pentru rezerva un loc la Webinar. 
 
ATENTIE: numarul de locuri este limitat, va rugam sa completati astazi formularul de participare.
 
Nu uitati, salariatii aflati in perioada de proba pot fi concediati doar urmand aceeasi procedura ca si ceilalti salariati. Nu se va putea aplica in cazul lor incetarea contractului fara preaviz si fara motivare la care face referire art. 31 alin. (3) din Codul muncii, deoarece perioada de proba constituie o modalitate de verificare a aptitudinii profesionale. Asadar, salariatilor in perioada de proba nu le poate inceta contractul in conditiile simplificate prevazute la art. 31 alin. (3), daca motivul incetarii il constituie situatia economica pe care o traverseaza angajatorul.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediere colectivaincetare cimconcedierea salariatilor

Data aparitiei: 10 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea colectiva: daca angajatorul se confrunta cu dificultati financiare, in ce conditii va putea disponibiliza o parte din personal? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CCC. Documente existente in dosarIntrebare: Doresc sa stiu daca la dosarul angajatului care solicita concediu crestere copil este obligatoriu sa existe adeverinta din care sa reiasa ca celalalt parinte nu beneficiaza de CCC.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Abonament servicii suportat de angajator pentru salariat. Tratament fiscalIntrebare: O societate plateste pentru un singur angajat un abonament anual de membru intr-un club de business - principalul scop al acestui club este networking-ul , socializarea , cunoastere de posibili colaboratori. Acest abonament include sedinte saptamanale de mentorat pe varii teme si acces la alte evenimente...contra cost. O factura aferenta unui astfel de evenimant include de obicei cateva nopti de cazare, mesele aferente perioadei , acces la trainninguri , acces la spa, piscina , petrecere cu DJ...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]