Incheierea contractului individual de munca (II)

incheiere cimcim durata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum am vazut, contractul de munca a redevenit un contract consensual, in sensul ca, chiar daca nu s-a incheiat in scris, produce totusi efecte juridice. Dar Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017, a introdus sanctiuni contraventionale foarte aspre pentru neincheierea in scris a contractului.


In plus, angajatorul are de acum si obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc. Aceasta este o obligatie noua, aplicabila mai ales atunci cand munca nu se presteaza la sediul unitatii.


Modificarea a intervenit pe fondul unei solutii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anume Decizia nr. 56 din 15 ianuarie 2014: in cazul contraventiei constand in primirea la munca a persoanelor, fara incheierea unui contract de munca in conditiile art. 16 alin. (1) din Codul Muncii, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege.

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. q) din Codul muncii, incalcarea acestei dispozitii se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei.
Pe langa nerespectarea obligatiei de incheiere a contractului in forma scrisa, sau a obligatiei de pastrare a unei copii din acest contract la punctul de lucru unde se desfasoara efectiv munca, Codul muncii, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017, sanctioneaza de asemenea:
  • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata. Fapta era sanctionata contraventional cu amenda de la 10.000 - 20.000 prin art. 9 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 500/2011, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 877/2016, text care este in prezent abrogat;
  • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
  • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
  • prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei. Aceasta sanctiune, aplicabila lucratorului fara forme legale, se mentine si dupa modificarea Codului muncii;
  • neindeplinirea obligatiei angajatorului de a-i inmana salariatului un exemplar din contractul individual de munca, cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei.

Sintetizand, etapele necesare la incheierea contractului de munca sunt:
  • redactarea contractului de munca in scris;
  • inmanarea unui exemplar salariatului;
  • efectuarea unei copii si mentinerea acesteia la punctul de lucru unde isi desfasoara activitatea salariatul;
  • inregistrarea contractului in ReviSal;
  • inceperea activitatii.


de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incheiere cimcim durata determinata

Data aparitiei: 29 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incheierea contractului individual de munca (II) Nota: 3.17 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]