Conducerea societatii constantene Oil Terminal a decis sa aplice noile prevederi ale Codului Muncii, intrat in vigoare pe 1 mai, pentru a reduce din pierderi si a nu da oameni afara.
Directorul companiei si presedintele Consiliului de Administratie, Silviu Wagner, a declarat ca a aplicat prevederile articolului 52 alineat 3 din noul Cod al Muncii.
"In urma analizarii situatiei economice din primul trimestru, rezultatele nu au fost pe masura previziunilor, astfel incat societatea a fost pusa in situatia nerealizarii planului fizic pe primele trei luni, cu 700.000 de tone, ceea ce a avut repercusiuni deosebite la lichiditati. Planul nu s-a realizat, dar salariatii au fost aceiasi", explica Wagner. Motivul: lunile de iarna si cresterea pretului de combustibil la pompa, care a dus la scaderea consumului. Acesta spune ca societatea a facut economii la reparatii, intretinere, achizitii, a redus cheltuielile cu utilitatile. Solutia aleasa a fost aplicarea noului Cod al Muncii, alternativa (trimiterea in somaj tehnic) nefiind agreata. Pentru salariati, avantajele sunt ca isi pastreaza sporurile. Pierd insa salariul si bonurile de masa aferente zilelor respective.
Sunt salvate cateva sute de locuri de munca
Directorul companiei spune ca masura are rolul de a salva cateva sute de locuri de munca. "Am primit de la Ministerul Finantelor, pe data de 9 martie 2011, adresa 445703 prin care ni se solicita ca, pana pe 15 iunie, sa prezentam un plan de restructurare a angajatilor societatii cu 10 pana la 15 la suta, din totalul de 1.240", spune Wagner. Conducerea a hotarat sa ofere angajatilor "weekenduri prelungite", dar acestia sa-si pastreze locurile de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii