Incetarea CIM pentru neefectuarea normei de munca - este posibil si legal?

incetare cimnorma de lucruart 248 codul muncii
Incetarea CIM pentru neefectuarea normei de munca - este posibil si legal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In baza carui articol din Codul muncii se poate inceta CIM pentru un angajat care refuza sa isi faca norma la lucru? Disciplinar sau pe necorespundere profesionala? Mentionez ca norma nu este specificata in scris in niciun document dar este cunoscuta de catre toti angajatii companiei, fiindu-le comunicata viitorilor angajati si inainte de semnarea CIM. Norma respectiva este realizata de majoritatea salariatilor, uneori chiar depasita. Angajatul din discutie nu se mai afla in perioada de proba si realizeaza doar aproximativ 20% din norma."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In opinia noastra, cazul de fata - refuzul angajatului de a-si face norma de lucru – se incadreaza in domeniul disciiplinar, nu al necorespunderii profesionale, deoarece din cele prezentate nu rezulta ca salariatul nu are capacitatea si cunostintele profesionale necesare ci doar ca refuza sa isi realizeze norma.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri 
 
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii- Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
 
Prin urmare, incetarea CIM s-ar putea face ca sanctiune disciplinara – art. 248 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Insa, pentru aceasta trebuie respectate prevederile din Codul muncii privind raspunderea disciplinara a salariatilor, respectiv prevederile art. 247 – 252.
 
In cazul descris de dumneavoastra, apreciem ca ar putea fi vorba de o abaterea disciplinara referitoare la neindeplinirea atributiilor de serviciu, si, in particular,  nerespectarea prevederilor art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii.
 
Insa, faptul ca norma de lucru nu este stabilita clar pentru salariati printr-un document luat la cunostinta de acestia sau prin CIM sau prin fisa postului, face riscanta sanctionarea, intrucat salariatul se poate apara ca nu i-a fost stabilita/comunicata norma pe care ar fi trebuit sa o indeplineasca.
 
Ar mai fi si posibilitatea sa discutati cu salariatul si sa gasiti o solutie de incetare amiabila a relatiilor de munca (cu acordul partilor - art. 55 lit. b) din Codul muncii).
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cimnorma de lucruart 248 codul muncii

Data aparitiei: 23 Iulie 2024
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]