Penitenciarul Bucuresti Jilava pune la dispozitie forta de munca speciala (persoane private de libertate), pe perioade de timp determinate (1 – 12 luni) in conditii foarte avantajoase si cu un numar variabil de persoane.
Serviciile acopera o gama diversa de activitati, astfel:
* lucrari in domeniul constructiilor civile si industriale, rutiere si feroviare, etc.
* lucrari in agricultura (prasit manual, irigat, recoltat).
* gospodarie comunala (curatat parcuri si spatii verzi, amenajat si curatat strazi).
* ambalat confectii textile, etc.
* productie ambalaje carton/mase plastice.
* activitati auxiliare muncii necalificate (recuperarea deseurilor si reciclarea acestora, lucrari de curatenie, manipulat materiale, etc. )
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Folosirea fortei de munca speciale poate reprezenta o solutie eficienta pentru societatile care doresc stabilitate si rentabilitate in activitatile desfasurate. Forta de munca speciala de la Penitenciarul Bucuresti Jilava este folosita de societati comerciale din Bucuresti de peste 15 ani, pe parcursul derularii contractelor acestea suplimentand constant numarul detinutilor folositi (la unele societati numarul detinutilor folositi la munca este de peste 100).
Avantajele colaborarii:
* asigurarea unui numar constant de persoane private de libertate pe toata durata derularii contractului atat in interiorul penitenciarului cat si in exteriorul acestuia.
* inchirierea unor spatii care pot fi folosite pentru activitati lucrative, economice sau productie in interiorul penitenciarului.
* negocierea tarifelor in functie de complexitatea lucrarilor efectuate.
* folosirea detinutilor la munca nu implica incheierea unor contracte de munca cu acestia ci incheierea unui contract de prestari servicii intre societate si penitenciar.
* scutirea de la plata obligatiilor fata de bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de sanatate, fond de somaj, etc.
* oprirea procesului de productie, la solicitarea beneficiarului fortei de munca speciale, pe anumite perioade de timp, din cauze obiective, fara ca acest lucru sa atraga cheltuieli suplimentare din partea societatii beneficiare.
* siguranta asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor si utilajelor folosite in procesul tehnologic, neexistand riscul sustragerii acestora.
* paza persoanelor private de libertate si hrana acestora sunt asigurate de catre penitenciar.
* supravegherea si coordonarea lucrarilor sunt asigurate de catre personalul penitenciarului in colaborare cu reprezentantii societatii angajatoare.
"Detinutii care lucreaza pentru societate isi platesc si o parte din vina pentru savarsirea infractiunii. Din banii conveniti ca urmare a muncii prestate, 40% revin detinutului si 60% se folosesc ca venit la bugetul penitenciarului. Sunt folositi exclusiv, la imbunatatirea conditiilor de detentie. Din 40% cat ii revine detinutului, 10% i se opreste intr-un cont care i se pune la dispozitie la iesirea din inchisoare. 30% li se dau pentru diverse cheltuieli de zi cu zi, tranzactia fiind facuta pe card”.
Pe langa remuneratia primita, ei beneficiaza si de zile castigate, ceea ce ii aduce mai aproape de eliberarea conditionata. La patru zile muncite, se considera cinci executate. Total: sapte zile castigate pe luna. Selectia este una riguroasa, mai drastica pentru cei trimisi la lucru in afara inchisorii. "In cadrul penitenciarului exista o comisie de selectare la munca (psiholog, educator, medic, seful serviciului, seful punctului de lucru pe diverse meserii). Urmeaza o perioada de proba, tinandu-se cont de domiciliul detinutului, de pedeapsa, de fapta savarsita. Pentru munca in exteriorul inchisorii, o alta conditie este aceea de a fi vizitat. De munca detinutilor pot beneficia diverse firme sau persoane fizice.
Unii merg singuri, cei care sunt in regim deschis, altii, in regim semideschis, pleaca insotiti de un agent de paza. Cei mai multi sunt recompensati cu suplimentarea dreptului la vizite. Recompensarea suprema: parasirea penitenciarului pentru zece zile". (Sursa: Penitenciarul Jilava)