CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica

Ioana Pavel
Ioana Pavel
09 Octombrie 2024
09 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
conditii prelungire cimprelungire cim durata determinata
CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In prezent, cu privire la prelungirea CIM, Codul muncii prevede ca un contract individual pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari (art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat).

Potrivit art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

In temeiul acestei dispozitii legale apreciez ca ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.

Fata de imprejurarea ca prevederile din Codul muncii nu mai limiteaza la acest moment printr-o prevedere expresa numarul de prelungiri care se pot efectua inauntrul termenului de maximum 36 de luni, exista practica, de a se prelungi CIM pe durata determinata fara nici o limita in privinta numarului actelor aditionale incheiate pentru aceasta inauntrul unui termen de 36 luni.

Asa incat, un contract incheiat pe o durata determinata de 6 luni va putea fi prelungit prin N acte aditionale pana la atingerea celor 36 de luni.

A nu se confunda contractele succesive cu prelungirea duratei contractului incheiat pe durata determinata.

Iata un caz concret, prezentat pe PortalCodulMuncii, in care expertii explica concret modul de prelungire a unui astfel de CIM:

"Am un salariat pe care l-am angajat pe durata determinata de 6 luni, pentru un proiect, cu prelungire CIM, prin acte aditionale, consecutive de 3 ori a cate 6 luni. Respectiv este salariatul meu de 24 luni. Proiectul avand termenul extins, va rugam sa ne ajutati cu un punct de vedere legal, daca ii mai pot prelungi CIM-ul salariatului, prin acte aditionale din 6 in 6 luni, pana la implinirea termenului de 36 luni."


Raspunsul specialistilor: 


Conform art. 82 alin. (5) din Codul muncii, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Art. 82 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Asadar, contractele individuale de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt contracte succesive, iar numarul contractelor de munca ce se se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3. Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata.

Legislatia muncii limiteaza numarul de contracte individuale de munca pe durata determinata incheiate intre aceleasi parti numai in ceea ce priveste contractele individuale de munca succesive.

Astfel, intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni in conformitate cu dispozitiile art. 82 alin. (4) coroborat cu art. 84 din Codul muncii.

La incetarea celui de-al treilea CIM durata determinata sau la expirarea termenului de 36 luni, daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu CIM durata nedeterminata, in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (1) din Codul muncii. Exceptiile de la aceasta regula sunt prevazute in alin. (2) al aceluiasi articol.

Sunt considerate contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata in concordanta cu prevederile art. 82 alin. (5) din Codul muncii.

Nu exista nici o limitare legala in privinta numarului contractelor individuale de munca pe durata determinata intre aceleasi parti care nu se incheie in mod succesiv, respectiv in termen de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe (CIM) durata determinata anterior incheiat.

Contractele incheiate intre aceleasi parti peste termenul de 3 luni de la incetarea celui anterior, pierzandu-si caracterul de succesivitate, nu sunt supuse rigorilor instituite de dispozitiile anterior mentionate din Codul muncii, partile putand incheia oricate contracte individuale de munca doresc, insa numai cu respectarea dispozitiilor art. 83 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevad cazurile in care se pot incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata, precum si a celorlalte prevederi exprese din Codul muncii care caracterizeaza acest tip de contract.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Puteti prezenta inspectorilor, pe loc, astfel de documente?

Va oferim 160 de modele si formulare EDITABILE + 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU care acopera orice situatie cu care va puteti intalni.

Retineti, va rugam, cele 203 de modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca, detalii AICI >>>

Daca intre primul contract prelungit pana la 36 de luni si contractul ce se va incheia trec mai mult de 3 luni cele doua contracte nu sunt succesive si durata celui de-al doilea contract poate fi fie de 36 de luni, fie de 12 luni cu posibilitatea de prelungire pana la 36 de luni.

Daca intre contractul de 36 de luni si contractul ce se va incheia nu au trecut minimum 3 luni cele doua contracte sunt succesive si al treilea contract se va putea incheia pe durata nedeterminata.

In concluzie, daca contractul initial a fost incheiat pentru o durata de 6 luni, acesta va putea fi prelungit pana la 36 de luni prin atatea acte normative cate sunt necesare, in functie de durata fiecarei prelungiri, fara a lasa contractul sa expire. Daca contractul expira si se incheie un alt contract pe durata determinata acesta se va putea incheia pe o durata de 12 luni. Peste 36 de luni nu mai permite Revisal-ul prelungirea unui CIM incheiat pe durata determinate.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]