Stagiu de pregatire in domeniul IT, pentru o persoana cu domiciliul in strainatate. Conditii si modalitati de organizare

stagiu de pregatire ITstagiu formare ITart.31 codul muncii
Stagiu de pregatire in domeniul IT, pentru o persoana cu domiciliul in strainatate. Conditii si modalitati de organizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care sunt demersurile care trebuie intreprinse in vederea formarii unui practicant in domeniul IT cu domiciliul in UK (nu se detine licenta de formator)? Firma unde ar urma sa faca stagiul de pregatire este in domeniul IT."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Din intrebarea adresata intelegem ca este vorba de organizarea unui stagiu de pregatire in Romania, la o societate din domeniul IT, pentru o persoana cu domiciliul in strainatate (Marea Britanie).
 
In Romania, stagiatura se organizeaza in conformitate cu prevederile Codului muncii – art.31 alin.(5), ale Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014.
 
Profesiile din domeniul IT nu sunt reglementate si prin urmare nu exista o perioada de stagiu stabilita in mod special pentru acestea. In acest caz, se aplica reglementarea generala din Codul muncii care prevede ca o perioada de 6 luni dupa debutul in profesie este considerata perioada de stagiu.
 
Pentru organizarea stagiului trebuie sa respectati toate prevederile Legii nr. 335/2013 si ale Normelor metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 473/2014.
 
Organizarea stagiului:
 
- Se organizeaza de catre angajatori pentru angajatii absolventi de invatamant superior care au diploma de licenta sau echivalenta si, la debutul in profesie, se angajeaza cu contract individual de munca pe un post conform specializarii absolvite;
 
- Stagiarul trebuie sa fie debutant in profesie, adica sa nu fi desfasurat anterior absolvirii activitate profesionala pentru o perioada de cel putin 6 luni in acelasi domeniu ocupational pentru care se efectueaza stagiul;
 
- Se desfasoara pe baza unui program de activitati aprobat de angajator, la propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul;
 
- Trebuie stabilit un program de activitati al stagiarului si criterii de evaluare a stagiarului;
 
- Angajatorul desemneaza un mentor care coordoneaza stagiarul pe durata stagiului si care participa la activitatea de evaluare a acestuia;
 
- Evaluarea stagiarului: se face de o Comisie de evaluare organizata de angajator. Comisia intocmeste un Referat de evaluare, al carui model este stabilit prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014; Procedura de evaluare este de asemenea stabilita prin Normele metodologice;
 
- Durata perioadei de stagiu este de 6 luni, cu exceptia profesiilor pentru care exista reglementari speciale;
 
- In termen de 5 zile de la finalizarea stagiului, angajatorul are obligatia de a elibera stagiarului certificatul/adeverinta de finalizare a stagiului. Modelul este prevazut in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014; Certificatul/adeverinta sunt vizate de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
 
Incheierea contractelor de stagiu:
 
- Contractul de stagiu reprezinta un contract incheiat intre angajator si stagiar, anexa la contractul individual de munca al stagiarului.
- Modelul contractului de stagiu este stabilit prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014.
 
Toate obligatiile angajatorului si ale stagiarilor, precum si detaliile organizarii perioadelor de stagiatura sunt prevazute in Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014.
 
 
Un raspuns valabil la data de 09.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiu de pregatire ITstagiu formare ITart.31 codul muncii

Data aparitiei: 11 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiu de pregatire in domeniul IT, pentru o persoana cu domiciliul in strainatate. Conditii si modalitati de organizare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]