Cum procedam atunci cand avem salariati ce au indeplinit conditiile de pensionare si se apropie de varsta de 70 de ani? Pot acestia sa lucreze in continuare la acelasi angajator? Pentru cat timp si care sunt conditiile ce trebuie indeplinite, conform noii legislatii?
Cititi detalii complete mai jos. Aceasta tema, dar si multe altele, vor fi dezbatute la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”. CLICK AICI pentru a participa!
In ceea ce priveste incetarea de drept a contractului individual de munca, principala noutate legislativa priveste posibilitatea continuarii activitatii in baza aceluiasi contract de munca, pana la implinirea de catre salariat a varstei de 70 de ani. Legea pensiilor nr. 360/2023 nu este inca, in cea mai mare parte, aplicabila, dar art. 46 alin. (2) privind continuarea activitatii este deja in vigoare.
Acest text prevede ca:
”Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.”
Au fost de asemenea adoptate si normele de aplicare a legii pensiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 181/2024.
Prevederea inlocuieste precedenta dispozitie cuprinsa in art. 56 (4) din Codul muncii (introdusa in 2019) care permitea continuarea contractului pentru inca trei ani dupa implinirea conditiilor de pensionare. Spre deosebire de prevederea din Codul muncii, noua norma din Legea pensiilor nu mai cuprinde termenul in care trebuie facuta cererea de ramanere in activitate. Ca urmare, aceasta poate fi depusa oricand, dar nu mai tarziu de momentul indeplinirii conditiilor de pensioare, cand contractul individual de munca inceteaza de drept. Angajatorul nu este obligat sa accepte cererea salariatului de ramanere in activitate.
Daca salariatul nu face cerere de ramanere in activitate sau daca o astfel de cerere este respinsa, angajatorul va emite o adeverinta in care sa mentioneze ca salariatul nu beneficiaza de prevederile care i-ar permite sa continue contractul. Numai pe baza acestei adeverinte salariatul se va putea pensiona.
Daca insa contractul de munca va continua, salariatul nu va putea beneficia si de pensie si de salariu.
Participa si tu la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”.
Cine este expertul care va sustine webinarul?
Dna Raluca Dimitriu - Profesor universitar si conducator de doctorate in dreptul muncii
Tematica webinarului:
Continuarea activitatii pana la 70 de ani. Interdictia cumulului pensiei cu salariu. Ce are de facut angajatorul?
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Noi discutii privind cererea salariatului de motivare a acesteia Pe cine nu putem concedia? Protectia liderilor de sindicat si a avertizorilor.
Practica judecatoreasca privind diferenta dintre concedierile individuale ”in cascada” si concedierea colectiva.
Descrierea faptei in cuprinsul deciziei de concediere disciplinara. Probleme practice
Concedierea salariatului, dupa reintegrarea acestuia dispusa prin hotarare judecatoreasca
ATENTIE: numarul de locuri este limitat, va rugam sa completati astazi formularul de participare.
Dar poate pensionarul sa se reangajeze? Fara indoiala ca da. Interdictia cumularii pensiei cu salariul vizeaza numai perioada de continuare a activitatii in baza aceluiasi contract de munca. Un salariat care nu a beneficiat de aceasta posibilitate, si care s-a pensionat la implinirea conditiilor de varsta si stagiu de cotizare va putea sa se reangajeze oricand.
Daca se reangajeaza la un alt angajator, nu este nicio problema. Dar nu recomandam ca angajatorul, de coniventa cu salariatul, sa inceteze de drept contractul, urmand ca de indata ce salariatul a obtinut pensia, sa il reangajeze pe acelasi post. Fireste, se poate argumenta ca aceasta nu reprezinta ”continuarea activitatii”, de vreme ce contractul initial a incetat si s-a incheiat unul nou. Totusi, daca noul contract este incheiat la scurt timp si exista identitate si de parti si de obiect al contractului, procedeul ar putea fi considerat riscant.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<