Salariatii care lucreaza pana la 70 de ani pot cumula pensia cu salariul?

cumulare pensie cu salariumunca dupa 70 de aniincetarea cim
Salariatii care lucreaza pana la 70 de ani pot cumula pensia cu salariul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Cum procedam atunci cand avem salariati ce au indeplinit conditiile de pensionare si se apropie de varsta de 70 de ani? Pot acestia sa lucreze in continuare la acelasi angajator? Pentru cat timp si care sunt conditiile ce trebuie indeplinite, conform noii legislatii?
 
Cititi detalii complete mai jos. Aceasta tema, dar si multe altele, vor fi dezbatute la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”. CLICK AICI pentru a participa!
 
In ceea ce priveste incetarea de drept a contractului individual de munca, principala noutate legislativa priveste posibilitatea continuarii activitatii in baza aceluiasi contract de munca, pana la implinirea de catre salariat a varstei de 70 de ani. Legea pensiilor nr. 360/2023 nu este inca, in cea mai mare parte, aplicabila, dar art. 46 alin. (2) privind continuarea activitatii este deja in vigoare. 
 
Acest text prevede ca:
 
”Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.”
 
Au fost de asemenea adoptate si normele de aplicare a legii pensiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 181/2024.
 
Prevederea inlocuieste precedenta dispozitie cuprinsa in art. 56 (4) din Codul muncii (introdusa in 2019) care permitea continuarea contractului pentru inca trei ani dupa implinirea conditiilor de pensionare. Spre deosebire de prevederea din Codul muncii, noua norma din Legea pensiilor nu mai cuprinde termenul in care trebuie facuta cererea de ramanere in activitate. Ca urmare, aceasta poate fi depusa oricand, dar nu mai tarziu de momentul indeplinirii conditiilor de pensioare, cand contractul individual de munca inceteaza de drept. Angajatorul nu este obligat sa accepte cererea salariatului de ramanere in activitate.
Daca salariatul nu face cerere de ramanere in activitate sau daca o astfel de cerere este respinsa, angajatorul va emite o adeverinta in care sa mentioneze ca salariatul nu beneficiaza de prevederile care i-ar permite sa continue contractul. Numai pe baza acestei adeverinte salariatul se va putea pensiona. 
Daca insa contractul de munca va continua, salariatul nu va putea beneficia si de pensie si de salariu.
 
Participa si tu la Webinarul „Noi probleme practice privind incetarea CIM”.
 
CLICK AICI pentru rezerva un loc!
 
Cine este expertul care va sustine webinarul?
 
Dna Raluca Dimitriu - Profesor universitar si conducator de doctorate in dreptul muncii
 
Tematica webinarului:
 
Continuarea activitatii pana la 70 de ani. Interdictia cumulului pensiei cu salariu. Ce are de facut angajatorul?
 
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Noi discutii privind cererea salariatului de motivare a acesteia
 
Pe cine nu putem concedia? Protectia liderilor de sindicat si a avertizorilor.
 
Practica judecatoreasca privind diferenta dintre concedierile individuale ”in cascada” si concedierea colectiva.
 
Descrierea faptei in cuprinsul deciziei de concediere disciplinara. Probleme practice
 
Concedierea salariatului, dupa reintegrarea acestuia dispusa prin hotarare judecatoreasca
 
CLICK AICI pentru rezerva un loc la Webinar. 
 
ATENTIE: numarul de locuri este limitat, va rugam sa completati astazi formularul de participare.
 
Dar poate pensionarul sa se reangajeze? Fara indoiala ca da. Interdictia cumularii pensiei cu salariul vizeaza numai perioada de continuare a activitatii in baza aceluiasi contract de munca. Un salariat care nu a beneficiat de aceasta posibilitate, si care s-a pensionat la implinirea conditiilor de varsta si stagiu de cotizare va putea sa se reangajeze oricand. 
 
Daca se reangajeaza la un alt angajator, nu este nicio problema. Dar nu recomandam ca angajatorul, de coniventa cu salariatul, sa inceteze de drept contractul, urmand ca de indata ce salariatul a obtinut pensia, sa il reangajeze pe acelasi post. Fireste, se poate argumenta ca aceasta nu reprezinta ”continuarea activitatii”, de vreme ce contractul initial a incetat si s-a incheiat unul nou. Totusi, daca noul contract este incheiat la scurt timp si exista identitate si de parti si de obiect al contractului, procedeul ar putea fi considerat riscant.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

LEGEA PENSIILOR: noile MODIFICARI intra in vigoare de la 1 septembrie!


Atentie!
La 1 septembrie 2024 va intra in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care urmeaza a inlocui complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie).

Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Totul despre pensionare, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumulare pensie cu salariumunca dupa 70 de aniincetarea cim

Data aparitiei: 08 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatii care lucreaza pana la 70 de ani pot cumula pensia cu salariul? Nota: 4.44 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CCC. Documente existente in dosarIntrebare: Doresc sa stiu daca la dosarul angajatului care solicita concediu crestere copil este obligatoriu sa existe adeverinta din care sa reiasa ca celalalt parinte nu beneficiaza de CCC.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Abonament servicii suportat de angajator pentru salariat. Tratament fiscalIntrebare: O societate plateste pentru un singur angajat un abonament anual de membru intr-un club de business - principalul scop al acestui club este networking-ul , socializarea , cunoastere de posibili colaboratori. Acest abonament include sedinte saptamanale de mentorat pe varii teme si acces la alte evenimente...contra cost. O factura aferenta unui astfel de evenimant include de obicei cateva nopti de cazare, mesele aferente perioadei , acces la trainninguri , acces la spa, piscina , petrecere cu DJ...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]