Potrivit art. 103 din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Astfel, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara, nu zilnic.
Daca anterior, pana la modificarea Codului muncii prin OUG 55/2006, art. 101 alin. (1) (in prezent, ca urmare a republicarii, art. 101 devine art. 103) stabilea ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, in prezent, legiuitorul a renuntat la orice limita minima de timp. Singura restrictie este aceea de a nu se presta munca 40 ore pe saptamana ci mai putin, intrucat in cazul salariatilor cu norma intreaga, durata nomala a timpului de lucru este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Asadar, daca durata timpului de lucru este sub 40 de ore pe saptamana, contractul individual de munca este cu timp partial chiar daca, durata zilnica este de 8 ore pe zi, daca saptamanal nu depaseste 40 de ore.
Modelul cadrul al contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS nr. 64/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore fara ca, ulterior, modelul sa fie modificat in concordanta cu prevederile Codului muncii astfel cum ar fi trebuit.
De aceea la elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:
„O fractiune de norma de .......... ore/zi (cel putin 2 ore/zi), .......... ore/saptamana.”
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Intrucat nu mai exista o limita minima de 2 ore zilnic, in contractul individual de munca puteti veti mentiona numarul de zile/ luna si numarul de ore/luna.
In Revisal in Campul „Tip norma” se selecteaza „Cu timp partial”.
Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" cuprinse in Anexa 7 la HG 1397/2010 , in Anexa nr.1.2 a acestui formular - "Anexa asigurat", Sectiunea A, Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" - se completeaza cu:
- " N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau
- " Pn" (partial P1, P2 ... P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.
Asadar, la Randul 3 se completeaza numarul de ore zilnice.
Pentru situatia in care angajatul lucreaza 8 ore/zi, 5 zile pe luna propunem urmatoarele inregistrari:
Randul 3 = P2 – partial 2 ore
Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" – 40
Randul 7 "Total zile lucrate" – 5