Studiu de caz: sporul de vechime in cazul unui CIM cu timp partial

30 Iunie 2011
30 Iunie 2011
Codul munciiCIM cu timp partialvechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ceea ce priveste sporul de vechime, calculul acestuia poate fi eronat in situatiile in care nu este invocat articolul corespunzator prin lege si nu se tine cont de criteriile care stabilesc dreptul salarial in functie de norma de munca efectuata si perioada de timp aferent.

Prin lege, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca si cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, potrivit art. 160 din Codul muncii, republicat. Referitor la situatia mentionata anterior in ceea ce priveste calculul sporului de vechime, art. 106 alin. (2) din acelasi act normativ prevede ca drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In cazul unui CIM cu timp partial, salariul de baza se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat raportat la drepturile stabilite raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru, deci proportional in raport cu salariul stabilit pentru un salariat cu norma inreaga comparabil. Alte drepturi salariale, precum sporul de vechime in munca, se calculeaza la salariul de baza astfel cum aceasta din urma a fost stabilit, in cazul unui CIM cu timp partial, la salariul stabilit proportional in raport cu salariul salariatului cu norma inreaga comparabil.

Codul muncii prevede la art. 16 alin. (4) faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, deoarece nu este facuta nicio mentiune cu privire la durata de timp prevazuta in contract, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca.

In concluzie, vechimea in munca se calculeaza in raport de perioada de timp lucrata ca salariat, si nu in raport de orele de munca prestate. Astfel, daca o persoana a muncit un an fiind angajat cu jumatate de norma rezulta o vechime in munca de un an, nu de jumatate de an. Constatand vechimea ca salariat se aplica si sporul aferent acestei vechimi. Calcului sporului pentru vechime in munca se va face astfel in functie de anii de activitate ca si salariat, indiferent de tipul contractului individual de munca, fie ca este cu timp partial, fie ca este cu norma intreaga.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]