Dupa cum stiti ca manageri HR, inca se spera sa se ajunga la diminuarea utilizarii de contracte cu norma intreaga deghizate in contracte part-time. In aceeasi directie de reglementare, in 2021 a fost introdusa in Codul muncii sanctionarea contraventionala a utilizarii muncii subdeclarate, adica acordarea unui salariu mai mare decât cel declarat.
Specialistii Rentrop & Straton va prezinta detaliat consecintele acestui mecanism, ca si exceptiile legale, intre care exceptia privind cumulul de fractiuni de norma, cu exemple practice asociate fiecarei situatii.
Din cuprins:
· Cumulul de functii - Cum se aplica exceptia suprataxarii contractelor cu timp partial in cazul cumulului de functii? Exemple practice. Inaplicabilitatea exceptiei daca veniturile cumulate nu provin din contracte de munca.
· Litigiile de munca - Solutii de speta ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, organizate in tabel. Conflicte de competenta teritoriala si materiala. Practica judecatoreasca comentata.
· Salarizarea - Impozitul pe veniturile salariale. Probleme si raspunsuri din activitatea practica. Reducerea la 10.000 de lei a plafonului dincolo de care nu se mai acorda facilitatile fiscale, pentru angajatii din constructii, agricultura si industria alimentara. Impactul salariului minim asupra altor drepturi si obligatii. Tabelul corelatiilor dintre nivelul salariului minim si alte drepturi sau obligatii prevazute in legislatie.
Vezi mai multe DETALII AICI >>>
· Contractul de munca cu timp partial - Plata contributiilor sociale la nivelul salariului minim. Sfera de aplicare a masurii. Exceptii. Cine suporta diferenta de contributii la pensii si sanatate?
Capitolul „Control si preventie” va prezinta pe parcursul a 60 de pagini o sinteza excelenta a modului cum se desfasoara controlul ITM, cu accent pe problemele practice care pot aparea si, desigur, pe contraventiile pe care trebuie sa le evitati. Iata sumarul acestui capitol:
1 Ce competente au inspectorii de munca?
2 Controale efectuate de catre inspectorii de munca
3 Etapele controlului
4 Serviciile oferite de Inspectia Muncii
5 Contestarea procesului-verbal
I. Acte cu caracter administrativ
a. Categorii
b. Contestarea proceselor-verbale cu caracter de act administrativ
II. Procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor
a. Notiune
b. Contestarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor
6 Documente solicitate la control
a. Documente privind relatiile de munca
7 Controlul muncii nedeclarate
Dar, retineti, acesta este un singur capitol al lucrarii „ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca”. Lucrarea este extrem de ampla, are peste 1.000 de pagini, si abordeaza cateva sute de aspecte practice din activitatea oricarui manager HR, grupate in capitole la fel de utile si de incitante:
-Angajarea in munca
-Bilete de valoare
-Concedierea
-Contractul colectiv de munca
-Contractul individual de munca
-Control si preventie
-Delegarea si detasarea
-Dosarul personal al salariatului
-Conflictele de munca
-Informatii confidentiale
-Modificarea contractului de munca
-Negocierea colectiva
-Preavizul
-Regulamentul intern
-Registrul general de evidenta a salariatilor
-Salarizarea
-Telesalariatul
-Suspendarea contractului individual de munca
Cu ajutorul acestei lucrari, solutia problemei cu care va confruntati poate fi gasita in doar 2 minute! Toate subtilitatile legislatiei muncii sunt prezentate concis, la obiect, cu temeiuri legale, studii de caz si sfaturi practice de la specialisti!
Propunerea logica este, deci, sa va abonati la aceasta lucrare si sa beneficiati astfel de o serie de avantaje unice pe piata din Romania!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<