Conform art. 80 din Codul muncii:
Art. 80. - (1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Dar cand se va inregistra in Revisal reintegrarea unui salariat? Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Va rog sa precizati care este termenul legal la care se inregistreaza in Revisal reintegrarea unui salariat pe baza unei hotarari judecatoresti."
Raspunsul specialistilor:
Astfel, dupa cum se poate observa la alin. (1) art. 80 din Codul muncii, se prevede ca instanta dispune anularea concedierii.
Or, anularea concedierii inseamna ca decizia de concediere este anulata de instanta de judecata considerandu-se ca aceasta nu a existat. Drept urmare, in Revisal se realizeaza reactivarea contractului individual de munca iar data reactivarii este data la care salariatul a fost concediat.
In baza hotararii instantei de judecata veti inregistra in registru general de evidenta a salariatilor (ReviSal) reactivarea CIM contractului individual de munca urmand urmatorii pasi:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
1. in sectiunea Contracte accesati Reactivare din campul Incetare;
2. alegeti data reactivarii (data de la care salariatul este reintegrat);
3. in campul Explicatie mentionati numarul si data hotararii judecatoresti.
Codul muncii nu reglementeaza o procedura pe care angajatorul sa o urmeze, in situatia in care, salariatul este reintegrat. Astfel, legiuitorul nu a reglementat procedura de reintegrare. Prin urmare, nu este reglementat legal daca fostul salariat trebuie sa faca cerere de reintegrare sau cine stabileste data de incepere a activitatii.
STOP!
Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete elimina neclaritatile de orice fel.
Cu ajutorul acestui ghid:obtineti pe loc solutia dorita;
aveti intotdeauna certitudinea ca transmiteti in ReviSal exact ceea ce trebuie;
eliminati total riscul unor amenzi, DETALII AICI >>>
Intrucat despagubirea se acorda pana la data reintegrarii efective angajatorul este direct interesat sa il reintegreze pe salariat cat mai curand dupa data pronuntarii hotararii de reintegrare.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.