Potrivit art 166 alin. (1) din Codul muncii salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz. Iar alin. (4) al aceluiasi articol prevde ca intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
In ceea ce priveste eliberarea unei adeverinta, in conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad obligatia angajatorului de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. Asadar, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatilor sau fostilor salariati adeverinte prin care sa ateste, printre altele, vechimea in munca.
Legea nu prevede cu caracter general un model tip al adeverintei, astfel incat, apreciem ca, continutul acesteia se stabileste de angajator tinand cont de cele solicitate de salariat.
In situatiile speciale in care legea stabileste un model al adeverintei, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta conform modelului reglementat legal.
De exemplu, conform art. 126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, adeverinta prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010. Acest model impune semnarea adeverintei de persoana care a intocmit-o.
In consecinta, continutul adeverintei este stabilit de angajator tinand cont de solicitarea salariatului, daca nu este stabilit de lege un model al adeverintei. Pentru situatiile in care legea stabileste un model, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta dupa modelul reglementat legal.
Pentru situatiile in care legea nu stabileste un model va oferim in continuare un model orientativ
Antet
Nr……../……………….
A D E V E R I N TA
Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna. ..........................................., domiciliat(a) in Bucuresti, posesor al BI/CI, seria....... nr................., C.N.P. ..............................., a fost angajatul(a) societatii
S.C. ................................................. S.R.L., C.U.I. RO .................., cu sediul social in ...................., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga/partiala de ........... ore/zi, incheiat pe durata..........................., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ...................... cu nr........................, in functia/meseria de ............................. ............................. pentru un salariu de baza …………….., (sunt enumerate si sporurile si alte adaosuri, daca este cazul)
Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii:
Nr.
Crt.
Mutatia
intervenita
Anul
Meseria/
Functia
Salariul de baza
Nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea in temeiul legal
Luna
Ziua
1 Angajat cu contract
de munca
pe perioada nedeterminata conform art.12 alin….. din Codul muncii Contract individual
de munca nr……/……..
2 Modificare salariu Sporuri si alte adaosuri daca este cazul Nr. si data actului pe baza caruia a intervenit mutatia: actul aditional nr….. …….. din data de ….. …..
3
4
Contractul individual de munca al domnului(ei) ............................. a incetat la data de ............., in baza prevederilor ................, din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii , republicat, astfel cum rezulta din decizia nr ............./…………..........
S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.
S.C. ................................................. S.R.L.
REPREZENTANT LEGAL ANGAJATOR