Neprezentarea certificatului medical la termen. Cum facem pontajul? Se poate suspenda CIM?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
09 Octombrie 2020
09 Octombrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
salariat pontat absentneprezentare certificat medicalpontaj angajatsuspendare cim
Neprezentarea certificatului medical la termen. Cum facem pontajul? Se poate suspenda CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca un salariat se afla in concediu medical si nu a prezentat concediul medical anagajatorului pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat, ce se poate face? Cum se ponteaza salariatul?
 
Raspunsul salariatului:
 
Calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale se fac cu respectarea prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinului nr. 15/2018 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordinului nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
 
Asadar, potrivit prevederilor art. 36 din OUG nr. 158/2005 si anexa nr. 1 din Ordinul 1092/745/2020, calculul si plata indemnizatiilor prevazute de aceasta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata. Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
 
In conformitate cu prevederile art. 71 alin. (2) din Ordinul 15/2018, in intelesul prevederilor OUG 158/2005, constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor si situatiile in care angajatorul constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale si amana plata cu cel mult 90 de zile ca urmare a sesizarii comsiiilor care efectueaza controlul.
 
Potrivit art. 40 din OUG nr. 158/2005 si art. 69 din Ordinul 15/2018, indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
Astfel, apreciem ca neprezentarea certificatului medical in acest termen, respectiv cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul, poate reprezenta pe moment un refuz justificat la plata a indemnizatiei cuvenite, dar daca salariatul respectiv aduce actele justificative in termenul de 90 de zile, indemnizatia va trebui platita. Cuantumul indemnizatiilor solicitate in conditiile art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
 
Mai mult, potrivit art. 47 din OUG 158/2005, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
 
Salariatul va fi pontat absent pana la prezentarea certificatului medical.
 
Angajatorul suspenda contractul de munca in Revisal cel tarziu a treia zi de absenta a salariatului.
Contractul ramane suspendat pana la revenirea salariatului in activitate.
 
Odata cu prezentarea certificatului medical se anuleaza suspendarea din Revisal se inregistreaza la detalii nr si seria certificatului medical, se rectifica statul de salarii si declaratia 112.
 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]