Atentie: Sporurile prevazute in acte aditionale la CIM se opereaza in Revisal

06 Iunie 2012
06 Iunie 2012
CIMRevisalCodul muncii republicatact aditionalHG 500/2011HG 1105/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Intrebare:
In situatia in care se intocmeste act aditional la CIM in care sa se stipuleze ca salariatii vor lucra in 3 schimburi, fara a se mentiona acordarea sporului de noapte, este necesara inregistrarea acestui spor in Revisal? Cum se inregistreaza in revisal faptul ca salariatul va presta munca in 3 schimburi? Se selecteaza in Revisal perioada inegala? In In cazul in care acest spor trebuie operat in registru, valoarea sporului va trebui inregistrata lunar, intocmid de fiecare data un act aditional nou?
 
Raspuns:
Art. 125 alin. (2) din Codul muncii republicat prevede ca salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
 
Salariatii de noapte beneficiaza, conform art. 126 din Codul muncii:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
 
Angajatorul va acorda astfel unul dintre cele doua tipuri de beneficii salariatilor de noapte asa cum sunt ei definiti la art. 125 alin. (2) din Codul muncii.
 
Cu alte cuvinte, salariatul care se regaseste in una dintre cele doua situatii, este salariat de noapte si intra sub incidenta art. 126 din Codul muncii republicat, beneficiind de una dintre modalitatile de recompensare pentru munca de noapte definite in cuprinsul articolului mentionat.
 
HG 1105/2011 a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), astfel: "g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca".
 
Astfel ca, in Revisal se vor inregistra  sporurile asa cum apar in contractul individual de munca, in suma fixa sau procent. Din coroborarea art. 17 alin. (3) lit. k) cu alin. (4) din Codul muncii republicat rezulta ca CIM cuprinde salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul. Sporurile constituie alte elemente constitutive ale veniturilor salariale.
 
Consideram, astfel ca ca repetitivitatea prestarii muncii de catre salariati, in conditiile in care se acorda sporul pentru munca de noapte, contituie un motiv intemeiat pentru includerea in contractul individual de munca a sporului acordat pentru munca prestata pe timpul noptii.
Sporul pentru munca de noapte introdus in CIM prin act aditional se va opera Revisal, in termenul prevazut in HG 500/2011, respectiv in maxim 19 zile lucratiare de la intocmirea lui. Daca insa procentul de 25% se modifica, aceasta modificare va face obiectul unui nou act aditional si se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor.
 
In concluzie, daca in actul aditional sporul de noapte este prevazut in procent, in registrul general de evidenta a salariatilor veti inscrie procentul acestuia, exact asa cum este mentionat in actul aditional de modificare a CIM.  
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]