Formarea PROFESIONALA organizata de angajator. Cum se va face dovada cheltuielilor?

formare profesionala la locul de muncaformare profesionala cheltuieliformare profesionala 2018art 193 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca formarea profesionala este reglementata de Codul muncii la art. 192 – 200.

Conform art. 196 din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.


"In cazul in care ne dorim sa angajam pe un anumit post o persoana fara experienta, ii putem intocmi un contract individual de munca cu o clauza de formare profesionala? Adica sa precizam in CIM faptul ca va beneficia la locul de munca de instruire suplimentara si in schimbul acestei instruiri, angajatul sa se oblige sa lucreze pentru societate o perioada de n ani. Angajatorul nu este autorizat ca formator. Si nici costurile cu instruirea nu pot fi detaliate sau demonstrate, din moment ce instruirea nu se face prin formatori externi. In caz de litigiu, ce costuri am putea sa ii imputam angajatului?"



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Angajatorii care au mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor (art. 195 alin. (1) din Codul muncii).


ATENTIE!

Angajatorul cu peste 20 de salariati are OBLIGATIA sa elaboreze anual planuri de formare profesionala. Planul de formare profesionala elaborat devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.

Totodata, salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala iar participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.


Potrivit art. 193 din Codul muncii, formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:


a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.


Potrivit art. 194 din Codul muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii suportand cheltuielile cu formarea profesionala.

IMPORTANT

Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Cum formarea profesionala are loc in cadrul unitatii angajatorul NU poate face dovada cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala!

In concluzie, angajatorul va incheia un act aditional la CIM al salariatului in care va stabili obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul in vederea efectuarii formarii profesionale prin participarea la cursuri organizate de catre angajator.

Temeiul juridic ce reglementeaza obligatiile angajatului fata de angajator (izvorate din perioada de formare profesionala) sunt clauzele negociate in actul aditional la contractul individual de munca. Ceea ce negociaza partile, cu respectarea legislatiei, devine lege. Important este ca salariatul sa fie de acord cu respectivele clauze.

Salariatul care a fost format profesional pe cheltuiala angajatorului si care demisioneaza in perioada stabilita prin actul aditional, ii pot fi imputate cheltuielile efectuate cu formarea profesionala proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca cu conditia ca angajatorul sa poata face dovada cheltuielilor si sa fi respectat clauzele contractuale iar demisia sa nu fie din vina angajatorului (art. 81 alin. (8) din Codul muncii).



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionala la locul de muncaformare profesionala cheltuieliformare profesionala 2018art 193 codul muncii

Data aparitiei: 26 Noiembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Formarea PROFESIONALA organizata de angajator. Cum se va face dovada cheltuielilor? Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]