Nu mai putin de o treime dintre angajatorii romani ofera acest beneficiu, sub o forma sau alta. Unii ofera acest salariu in mai multe etape, ca si cum acesta ar urma normele unei prime de loialitate.
Al 13-lea salariu este acordat angajatilor si de 37% dintre companiile din domeniul tehnologiei (firme cu activitati de cercetare-dezvoltare).
Aproape jumatate dintre firmele IT din Vestul tarii (Timisoara, Cluj-Sibiu) au inclus aceste sume-bonus in salariul de baza.
ATENTIE!
Dintre firmele de productie care acorda al 13-lea salariu, 65% nu includ acesti bani in pachetul salarial de baza, ceea ce permite luarea deciziei in functie de performantele de business din anul respectiv, informeaza undelucram.ro.
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Mai trebuie sa precizam si ca aproximativ 80% dintre angajatori vor recompensa angajatii, sub o forma sau alta, la final de an.
"Firma ar dori sa acorde al 13-lea salariu in luna dec: in ce conditii se poate acorda sau ce conditii trebuiesc indeplinite de catre firma si salariat pentru acordarea celui de al 13-lea salariu?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Este demn de mentionat ca acordarea celui de al 13 – lea salariu NU este reglementata prin lege in cazul angajatorilor din sectorul privat.
Prin urmare, nu este necesara indeplinirea vreunei conditii legale pentru a putea fi acordat al 13-lea salariu. De aceea, conditiile pentru acordarea celui de al 13-lea salariu vor fi stabilte de parti, angajator si salariat, in primul rand trebuind sa existe o decizie a angajatorului.
IMPORTANT!
Din punct de vedere fiscal, cel de al 13 -lea salariu va urma tratamentul fiscal al veniturilor din salarii.
Al treisprezecelea salariu poate fi luat in considerare la calculul indemnizatiei de concediu de odihna?
Va reamintim ca, potrivit 50 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Date fiind aceste circumstante, se prevede la alin. (2) ca indemnizatia de concediu de odihna...citeste mai multe despre al 13-lea salariu aici >>>