Iata ce drepturi are salariatul care rezolva urgentele de munca, atunci cand se afla in timpul liber

clauza restrictie a timpului libermunca suplimentaracodul muncii 2017indemnizatie munca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator ar trebuie sa aiba in vedere ca, atunci cand un salariat lucreaza in afara programului de munca, adica presteaza ore suplimentare, acesta cu siguranta ar trebui sa ai parte de anumite beneficii.

Codul Muncii reglementeaza acest aspect, asa ca nu exista loc de interpretare. Iata ce prevede legislatia in vigoare:

"Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(...)"


Dar ce se petrece cand salariatul trebuie sa rezolve tot felul de situatii urgente, care apar dupa programul obisnuit de munca?

Desigur ca exista si situatii in care salariatul se pune la dispozitia angajatorului, in sensul ca acesta este de acord sa intervina in timpul sau liber, in cazul unor urgente.

Chiar daca aceasta intelegere se face tacit, fara sa fie stipulata in contractul de munca in unele situatii, acest fapt nu inseama ca salariatul nu are anumite drepturi.

Despre ce drepturi este vorba si ce ar trebui sa stie angajatul care se ocupa de sarcinile urgente care apar dupa programul obisnuit de munca?

Este vorba despre clauza de restrictie a timpului liber, asa cum este prevazuta la art.20 din Codul Muncii. In acest fel, se stabileste prin contract ca angajatul trebuie sa rezolve anumite urgente in afara programului, dar va fi anuntat in prealabil si de asemenea va fi remunerat pentru munca sa (indemnizatie sau spor la salariu).

ATENTIE! Chiar si in aceasta situatie, salariatul poate beneficia si de sporul prevazut pentru orele suplimentare, cele doua sporuri, cel mentionat mai devreme si acesta, nefiind incompatibile. Daca nu a fost posibila compensarea cu timp liber in urmatoarele 60 de zile calendaristice, se va face plata orelor suplimentare, potrivit Codului Muncii.


Desigur, si in cazul acesta angajatorul trebuie sa respecte regimul muncii suplimentare.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza restrictie a timpului libermunca suplimentaracodul muncii 2017indemnizatie munca suplimentara

Data aparitiei: 21 Martie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Iata ce drepturi are salariatul care rezolva urgentele de munca, atunci cand se afla in timpul liber Nota: 4.07 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]