Codul Muncii reglementeaza acest aspect, asa ca nu exista loc de interpretare. Iata ce prevede legislatia in vigoare:
"Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(...)"
Dar ce se petrece cand salariatul trebuie sa rezolve tot felul de situatii urgente, care apar dupa programul obisnuit de munca?
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Desigur ca exista si situatii in care salariatul se pune la dispozitia angajatorului, in sensul ca acesta este de acord sa intervina in timpul sau liber, in cazul unor urgente.
Chiar daca aceasta intelegere se face tacit, fara sa fie stipulata in contractul de munca in unele situatii, acest fapt nu inseama ca salariatul nu are anumite drepturi.
Despre ce drepturi este vorba si ce ar trebui sa stie angajatul care se ocupa de sarcinile urgente care apar dupa programul obisnuit de munca?
Este vorba despre clauza de restrictie a timpului liber, asa cum este prevazuta la art.20 din Codul Muncii. In acest fel, se stabileste prin contract ca angajatul trebuie sa rezolve anumite urgente in afara programului, dar va fi anuntat in prealabil si de asemenea va fi remunerat pentru munca sa (indemnizatie sau spor la salariu).
ATENTIE! Chiar si in aceasta situatie, salariatul poate beneficia si de sporul prevazut pentru orele suplimentare, cele doua sporuri, cel mentionat mai devreme si acesta, nefiind incompatibile. Daca nu a fost posibila compensarea cu timp liber in urmatoarele 60 de zile calendaristice, se va face plata orelor suplimentare, potrivit Codului Muncii.
Desigur, si in cazul acesta angajatorul trebuie sa respecte regimul muncii suplimentare.