Conform legislatiei in vigoare, orice persoana fizica dobandeste capacitate de munca dupa implinirea varstei de 16 ani, dar exista anumite restrictii in acest sens.
De exemplu, incadrarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face numai dupa implinirea varstei de 18 ani, iar aceste locuri de munca sunt reglementate prin hotarare de Guvern, mai exact art. 13 din Codul muncii.
Dar ce se petrece atat timp cat angajatul in cauza este inca elev si trebuie sa isi continue studiile? Ce trebuie sa aiba in vedere angajatorii?
"Salariatul cu CIM timp partial este elev in clasa a XII a. Are voie sa lucreze 4 ore Joi si Vineri? Exista vreo restrictie legala sa nu depaseasca 8 ore pe zi adunand orele petrecute la scoala si cele petrecute la serviciu?", intrebare adresata pe site-ul PortalCodulMuncii.ro
In primul rand, dorim sa reamintim angajatorilor ca, contractul individual de munca stabileste ca o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, vom mentiona ca art. 112 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
ATENTIE: Mai trebuie specificat ca tinerii in varsta de pana la 18 ani NU pot presta munca suplimentara si nici munca de noapte, conform Codului muncii.
De asemenea, salariatii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<