Ce trebuie sa stie angajatorii cu privire la angajarea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Noiembrie 2016
24 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cim cu timp partiallocuri de muncalocuri de munca tineri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legislatiei in vigoare, orice persoana fizica dobandeste capacitate de munca dupa implinirea varstei de 16 ani, dar exista anumite restrictii in acest sens.



 
De exemplu, incadrarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face numai dupa implinirea varstei de 18 ani, iar aceste locuri de munca sunt reglementate prin hotarare de Guvern, mai exact art. 13 din Codul muncii.


 
 
Dar ce se petrece atat timp cat angajatul in cauza este inca elev si trebuie sa isi continue studiile? Ce trebuie sa aiba in vedere angajatorii?


 
 
"Salariatul cu CIM timp partial este elev in clasa a XII a. Are voie sa lucreze 4 ore Joi si Vineri? Exista vreo restrictie legala sa nu depaseasca 8 ore pe zi adunand orele petrecute la scoala si cele petrecute la serviciu?", intrebare adresata pe site-ul PortalCodulMuncii.ro

 
 
 
In primul rand, dorim sa reamintim angajatorilor ca, contractul individual de munca stabileste ca o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.



 
 
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, vom mentiona ca art. 112 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
 



 
ATENTIE: Mai trebuie specificat ca tinerii in varsta de pana la 18 ani NU pot presta munca suplimentara si nici munca de noapte, conform Codului muncii.



 
De asemenea, salariatii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.


 
 
Mai multe despre CIM poti citi pe PortalCodulMuncii


 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]