Iar acest aspect se va produce in curand, conform Cartel Alfa si a presedintelui Confederatiei Nationale Sindicale, Bogdan Hossu:
"Noi am avertizat (asupra scaderii salariilor, n.r.) de cand a inceput transferul taxelor sociale, de la angajator la angajat, si asta datorita faptului ca nu a fost o constructie care sa fie clarificata de la inceput si care sa analizeze toate posibilitatile. De fapt, a fost o oferta pentru legea salarizarii bugetare initiale si se pare ca guvernantii de la vremea respectiva au constatat ca isi depasesc capacitatea bugetara acordata si au venit cu inovatia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta initiala si, practic, ramanand pe brut cu oferta initiala, dar pe net, pentru salariatii din institutiile bugetare, fiind o diminuare", a declarat, vineri, Bogdan Hossu, conform AGERPRES.
Hossu a avertizat si asupra faptului ca salariile vor fi mai mici in 2018, asa ca romanii vor avea venituri mai reduse:
"Combinatia intre Legea salarizarii cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector si impreuna cu transferul de taxe creeaza de fapt o situatie delicata pentru ca multi din sectorul bugetar, astazi, in 2018, sunt in situatia de a lua mai putin pe net decat in anul precedent si nu este vorba de "varfuri", cum spune doamna ministru (...)", conform presedintelui Hossu.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Presedintele a reamintit ca, pentru contractele cu timp partial, angajatorul va plati contributiile la nivelul salariului minim:
"Nu in ultimul rand, ceea ce afecteaza acest mecanism este si pastrarea in Codul Fiscal a prevederilor vechii ordonante 4/2017, care obliga angajatorul, pentru contractele cu timp partial, sa plateasca la nivelul salariului minim. (...) Este de fapt o discriminare, pe care noi am semnalat-o Ministerului Muncii de anul trecut, pe care guvernantii incearca sa o corecteze, cum trebuie corectata si legea salarizarii".
Toate categoriile profesionale vor fi afectate de trecerea CAS si CASS in seama salariatilor:
"Marea majoritate a intreprinderilor n-a facut majorare de salariu brut si a ramas cu acelasi salariu brut ca si in anul precedent si incearca sa gaseasca sisteme de compensare, legate de acest lucru. (...)", conform presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Lia Olguta Vasilescu: bugetarii vor avea o crestere de 4% a salariului net
Recent, ministrul muncii a facut noi declaratii referitoare la salariile bugetarilor, mentionand ca acestia vor beneficia de o cresrere neta de 4%, iar in 2019 cei cu salarii mici vor cunoaste majorari semnificative.
Vasilescu a tinut sa precizeze ca salariile demnitarilor (presedinte, ministri etc) s-au redus de asemenea, de la 1 ianuarie, cu procente cuprinse intre 10% si 40%:
"Piramida salariala are la baza 60% dintre bugetari, cu salarii pana in 4.000 lei. Salariile cele mai mici porneau de la minimul pe economie pana la 4.000 lei, dar erau si bugetari cu salarii sub salariul minim pe economie, cum erau soldele soldatilor, care erau undeva la 900 lei si pentru ei trebuia ca statul sa dea o suma compensatorie ca sa ajunga la salariul minim pe economie. (...)", a aratat ministrul Muncii.
Asa se face ca salariile mici vor creste in etape pana in 2022, iar cele intre 4.000 si 7.000 lei, nu vor avea parte de majorari, decat foarte mici.
Sursa: Agerpres