Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
09 Octombrie 2024
09 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
transfer salariati la alt punct de lucrufise de aptitudini
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art.9 alin.(1) ca aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.

La art. 21 din HG 355/2007 se prevede ca frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.

De asemenea, data urmatorului examen medical este mentionata expres in Fisa de aptitudine eliberata de medicul specialist de medicina muncii (al carui model se regaseste in Anexa nr. 5 la HG 355/2007).

Prin urmare valabilitatea fiselor medicale si frecventa controalelor se stabileste de medicul specialist de medicina muncii in functie de fisa cu riscuri profesionale la care este expus lucratorul (specifice fiecarui post in parte), intocmita de catre angajator si cu care lucratorul se prezinta la medicul care presteaza servicii de medicina muncii pentru societatea dumneavoastra.

Dar ce se intampla la transferul salariatilor la alt punct de lucru? Se va face o noua fisa de aptitudine? Iata ce zic expertii de la PortalSSM:

"Cei din conducere mi-au adresat o intrebare, daca in momentul in care dorim sa mutam pentru o anumita perioada de timp un operator dintr-un anumit loc de munca, in alt loc de munca, care este tot in fabrica noastra, trebuie sa ii se refaca fisa de aptitudini pentru noul loc unde isi va desfasura activitatea sau este de ajuns un instructaj intern. Deasemenea este posibil din punct de vedere legal ca un angajat sa poata fi operator pe mai multe hale de productie si daca da, cum se poate face acest lucru iar daca raspunsul este nu, in ce baza este acest raspuns?"

Raspunsul specialistilor: 

1. Conform art. 15 din HG nr. 355/2006 privind supravegherea sanatatii lucratorilor controlul medical la angajare se efectueaza pentru:

  • lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
  • lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
  • lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Examenul medical se face la solicitarea angajatorului, care va completa Fisa de identificare a factorilor de risc profesional functie de riscurile identificate pentru noul loc de munca care va fi transmisa structurii de medicina muncii contractate.
Deci trebuie efectuat un nou control medical care va fi finalizat cu o noua fisa de aptitudine.

De asemenea, la schimbarea locului de munca in cadrul unitatii trebuie facuta instruirea la locul de munca de catre conducatorul direct al noului loc de munca.

Instruirea la locul de munca se consemneaza la punctul 2) al fisei de instruire individuala, conform formularului de la anexa nr. 11 la normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.

In mod sigur fisa de instruire individuala a angajatului dvs. are deja completat campul destinat instruirii la locul de munca, neavand prevazuta posibilitatea ca instruirea la locul de munca sa fie refacuta si inregistrata pe aceeasi fisa.

In aceasta situatie, se va deschide o noua fisa de instruire individuala, care se va anexa fisei vechi a angajatului.

Pentru ca angajatul isi schimba locul de munca in aceiasi unitate, instruirea introductiv-generala nu trebuie refacuta. De aceea, pe noua fisa de instruire individuala, campul destinat instruirii introductiv-generale nu va mai fi completat.
 
2. Un salariat desfasoara activitati conform unei fise de post prin care un sef ierarhic superior (conducator al locului de munca) i-a stabilit responsabilitati si atributii care i-au fost aduse la cunostinta pe baza de semnatura.

Daca prin ROF, activitatile desfasurate de salariatul respectiv sunt in responsabilitatea unei singure structuri din organigrama (gen compartiment logistica sau tehnic pentru mentenanta utilajelor societatii) nu este nici un impediment ca acesta sa lucreze in hale (ateliere) diferite.

Conducatorii halelor respective au rolul unor beneficiari, salariatul raspunzand doar in fata sefului direct.

In caz contrar ar trebui contracte cu timp partial pentru fiecare loc de munca.

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept", este prevederea trecuta la art. 35 alin. (1) in Codul muncii, modificare introdusa de Legea 283/2022.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]