Intrebare: O S.C. cu sediul in Bucuresti poate infiinta un punct de lucru pe o perioada determinata de 2 ani la Tulcea cu doi salariati?
Acel punct de lucru este obligatoriu sa aiba Registru electronic separat de societatea din Bucuresti? Se doreste ca punctul de lucru sa nu infiinteze registrul electronic, iar salariatii sa fie inregistrati in registrul din Bucuresti? Este posibil?
Raspuns: Conform art. 43 alin. (3) din Legea 31/ 1990 , celelalte sedii secundare - agentii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului de la sediul principal.
Asadar, o societate comerciala poate infiinta puncte de lucru pe care le mentioneaza in registrul comertului de la sediul principal. Conform art. 2 alin. (3) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului.
Prin urmare, obligatia infiintarii si transmiterii registrului general de evidenta a salariatilor revine societatii comerciale in calitate de angajator.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Punctul de lucru poate infinta si transmite registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal) numai daca societatea comerciala i-a delegat atat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca cat si competenta infiintarii registrului.