Ore suplimentare si munca in zi de repaus: Ce obligatii revin angajatorilor? Dar angajatilor?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Iunie 2015
29 Iunie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
timpul de muncamunca in zi de repaustimp de muncaore suplimentareprogram de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 121 alin. (1) din Codul muncii, la solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor privitoare la durata maxima a orelor suplimentare.

Cel care are initiativa prestarii orelor suplimentare trebuie sa fie angajatorul, cale le solicita, fie in scris, fie verbal.

In acelasi sens s-a statuat si in practica judecatoreasca, apreciindu-se ca: efectuarea voluntara a orelor suplimentare in zilele nelucratoare nu poate avea ca efect corelativ obligarea unitatii angajatoare la plata acestor ore.

Instanta a considerat ca salariatului nu i se cuvine plata pentru prestarea de ore suplimentare, deoarece nu a putut proba existenta unei solicitari in acest sens.

Notiunea de solicitare a angajatorului trebuie inteleasa intr-un sens larg.

Angajatorul ar putea impune sarcini de serviciu suplimentare fata de cele curente, a caror indeplinire sa reclame prestarea unei munci suplimentare corespunzatoare, fara a face referire expresa la timpul de munca.

Sau angajatorul ar putea incuraja tacit prestarea orelor suplimentare, mentionand salariatilor necesitatea unui efort maxim, dat fiind faptul ca se traverseaza un varf de productie, ori beneficiind de rezultatul muncii astfel prestate, cu cunostinta sa.

De mentionat ca solicitarea trebuie sa vina din partea angajatorului, nu din partea unui tert. Chiar daca prezenta dupa orele de program este, de exemplu, solicitata de catre clienti, salariatul nu va putea pretinde plata acestora, daca nu angajatorul insusi i-a cerut sa lucreze suplimentar. Instanetele au decis constant in acest sens, aratand ca orele lucrate la solicitarea clientilor, si nu a angajatorului, cu constituie ore suplimentare (chiar daca, finalmente, ii profita angajatorului).

De asemenea, salariatul care ramane dupa orele de program sa lucreze nu fiindca i-ar pretinde angajatorul, ci deoarece este lent si nu reuseste sa isi execute norma de munca in timpul programului, nu ar putea pretinde compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator, ori remunerarea lor.



Obligatiile salariatului
Potrivit art. 120 alin. (2) din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi executata fara acordul salariatului, cu doua exceptii:

- cazul de forta majora;
- lucrari urgente destinate prevenirii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Cu privire la acordul salariatului pentru prestarea orelor suplimentare, se poate pune in discutie masura in care in anumite situatii acesta nu este necesar chiar daca, executarea orelor suplimentare reprezinta acordul implicit al salariatului la prestarea acestora.


Sursa: Orele suplimentare si munca in zi de repaus

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]