Repausul saptamanal si zilele de sarbatoare legala sunt reglementate separat. Salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza de:
1. sporul reglementat la art. 142 alin. (2) din Codul muncii
ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza daca nu se acorda ziua libera de sarbatoare legala;
2. sporul pentru munca prestata in zi de repaus saptamanal;
3. ziua de repaus saptamanal in natura.
In concluzie, faptul ca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal nu se exclud si se cumuleaza.
Totusi, nu este atat de simplu. Conform unui Raport de activitate intocmit de Inspectoratul Teritorial de Munca, anul trecut s-au dat 1 580 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale in valoare de:
- 878 mii de lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara
- 170 mii de lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind lucrul in zilele de sarbatoare legala
- 1 533 800 lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind acordarea repausului saptamanal
- Prevederile Codului Muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
- Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de Legislatia Muncii
- Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati si dvs.
Pentru lucrul in zilele de sarbatori legale din cadrul unitatilor al caror specific impune aceasta, conform art. 141 Codul muncii, se prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau un spor la salariu de baza, fiind in acest sens prevederile art. 142 Codul muncii.
Asadar, dispozitiile de drept comun prevazute in Codul muncii au fost inlocuite cu cele din legile speciale, fiind evident ca in perioada de timp pretinsa prin actiune salariatii au dreptul sa primeasca de la angajator doar timp liber corespunzator orelor lucrate in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.
Dispozitiile de drept comun prevazute in Codul muncii au fost inlocuite cu cele din legile speciale, fiind evident ca in perioada de timp pretinsa prin actiune salariatii au dreptul sa primeasca de la angajator doartimp liber corespunzator orelor lucrate in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu dizabilitati pe posturile vacanteIntrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatoare legala. Obligatiile angajatoruluiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (supermarket) astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<