Va reamintim ca, in ceea ce priveste compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala, art. 142 din Codul muncii prevede ca:
Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda
zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
"Va rog sa ma lamuriti referitor la situatia in care un salariat lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala care cade in week-end. Conform Contractului Colectiv de Munca aplicabil, salariatii beneficiaza de un spor de week-end de 10%, iar conform Codului muncii salariatii beneficiaza de prevederile art. 142. Li se aplica ambele prevederi, respectiv vor beneficia atat de sporul de week-end de 10% cat si de drepturile ce decurg din prevederile art.142 ale Codului muncii?"
Raspunsul specialistilor:
Munca prestata in zilele de sambata si duminica este considerata munca in zi de repaus saptamanal.
Conform art. 137 alin. (2) din Codul muncii, sporul pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica din Codul muncii, se acorda in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda potrivit regulii, sambata si duminica, ci in alte zile ale saptamanii.
Astfel, daca salariatul, in saptamana in care a lucrat in weekend, ar fi beneficiat de repaus saptamanal de 48 de ore consecutive in alte zile, el ar fi beneficiat de sporul de 10% reglementat de CCM aplicabil.
In situatia in care, salariatul nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana respectiva dreptul la sporul prevazut de art. 137 alin. (5) din Codul muncii se stabileste astfel:
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Alin. (4) stabileste astfel:
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Compensatiile prevazute la art. 123 alin. (2) sunt de 75% din salariul de baza.
Asadar, pe langa faptul ca societatea trebuia sa detina avizul inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului/reprezentantilor salariatilor, societatea are obligatia sa plateasca salariatului un spor de 150% pentru orele lucrate sambata.
In ceea ce priveste activitatea prestata in zi de sarbatoare legala care este si zi de weekend, angajatorul trebuie sa compenseze fie cu spor de 100% pe langa plata cu salariul corespunzator acestor ore, fie cu liber platit la care se adauga sporul de 10% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<