CIM cu timp partial. Obligativitatea repartizarii programului de lucru

25 Septembrie 2012
25 Septembrie 2012
Codul munciirepartizarea programului de lucruCIM cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: In contractul individual de munca cu timp partial se va specifica intervalul orar in care salariatul isi va desfasura activitatea, si daca raspunsul este afirmativ, in cadrul carui capitol din C.I.M.?
Posturile pe care vor fi angajati salariati cu CIM cu timp partial se stabilesc prin decizie a Consiliului de administratie sau a directorului?

Raspuns: Conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii , contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Asadar, repartizarea programului de lucru trebuie prevazuta in contractul individual de munca.

Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca, asa incat, teoretic, exista posibilitatea stabilirii unor fractiuni de norme diferentiate pe zile.

Asadar, potrivit dispozitiilor Codului muncii nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unuI CIM cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, astfel incat apreciem ca nu este inadmisibil.

Desi salariatul angajat cu fractiune de norma poate desfasura activitate zilnic, saptamanal sau lunar, modelul CIM aprobat prin Ordinul MMFPS nr. 1616/2011 nu raspunde intru totul viziunii stabilite de Codul muncii , atunci cand in modelul CIM, la lit. H, pct. 2 prevede mentionarea orelor de lucru pe zi si pe saptamana. De aceea, o solutie pentru situatia in care activitatea nu este desfasurata zilnic este sa se completeze numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa se precizeze programul de lucru.

Astfel, potrivit Ordinului 64/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aprobarea modelului cadru al contractului individual de munca, la durata muncii se va preciza:
O fractiune de norma de .......ore zi/ore saptamana;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ........ ore zi/ore noapte;
b) Programul de lucru de poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil;
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente.

Cu privire la stabilirea posturilor pe care vor putea fi angajate persoane cu CIM cu timp partial, decizia va fi semnata de persoana desemnata, pentru a lua astfel de masuri, prin actul constitutiv al societatii.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]